Hoe herken je houtwormen?

houtwormbestrijding

Houtwormen komen graag leven in jouw houten constructies. Je zal ze wellicht niet opmerken tot op de dag dat ze je hout beschadigen. Als je met houtwormen zit, is het dus heel belangrijk om snel te handelen om te voorkomen dat je hout volledig wordt aangetast. Maar hoe kan je de aanwezigheid van houtwormen opmerken? En wat moet je ertegen doen? 

Houtworm: wat is het? 

Houtworm is de verzamelnaam van enkele soorten insectenlarven die zich nestelen in hout. Het zijn kleine, crèmekleurige wormpjes met een geribbeld lichaam. Van uiterlijk delen ze veel gelijkenissen met maden. De keverlarven van de houtworm boren gangen in het hout en beschadigen daarbij houten meubels, vloeren of dakconstructies.

De meest voorkomende soorten zijn de huisboktor, de spinthoutkever en nog een aantal soorten houtwormkever. Ze smullen het liefst van droge, onbehandelde houten voorwerpen. Houtsoorten met een laagje verf laten ze in de meeste gevallen met rust. 

houtworm verdelger

Tekenen van houtworm 

Je hout mag dan wel beschadigd zijn, maar hoe kan je met zekerheid vaststellen dat de schade het werk was van de houtworm? Hieronder een aantal kenmerken van de aanwezigheid van de houtworm. 

Gaatjes in het hout. De houtworm boordt ronde of ovale gaatjes met scherpe randen. Ze zien er proper en vers uit. Is het gaatje dezelfde grootte als die van een houtworm? Als je er met een naald of schroevendraaier in kan peuteren is het wellicht afkomstig van de houtworm. 

Boorstof. Als je last hebt van houtwormen zal je onder het aangetaste hout boorstof terugvinden. Ben je niet zeker of het van de houtworm afkomstig is? Zet dan een potje of vel papier onder je meubel. Ligt er na enkele dagen een hoop boormeel in het potje of op het papier, dan heb je nog steeds last van houtworm. 

Kevers en dode kevers. De kevers komen meestal uit het hout tevoorschijn tussen mei en oktober. Dode kevers kan je vaak terugvinden vlakbij aangetast hout of in de buurt van vensterbanken. 

houtkever

Eitjes en larven. De houtworm laat zijn eitjes vaak achter, maar die zijn slecht zichtbaar met het blote oog. Larven daarentegen kan je wel tegenkomen en zijn meestal ivoorwit en gekromd.

Geluid: hoor je een knagend geluid ’s nachts? Dan kan dat ook wijzen op een plaag.

Houtworm kan jarenlang verscholen zitten in hout en dus lange tijd onopgemerkt blijven, tot soms wel 10 jaar. Af en toe je zolder laten controleren op houtworm is dus een goed idee.

Houtworm behandelen: laat het het over aan een expert

Denk je dat je last hebt van houtworm? Neem dan direct actie en neem zo snel mogelijk contact op met een houtwormbestrijder. Houtwormen kunnen namelijk al even in het hout verscholen zitten, waardoor de schade hoog kan oplopen. De schade die het ongedierte bij bijvoorbeeld dakconstructies aanricht kan er zelfs zodanig groot zijn dat het dak deels of volledig kan instorten. Dat zorgt niet alleen voor veel kosten, maar brengt u en uw naasten ook in gevaar. 

Zelf aan de slag gaan is geen optie: de eitjes van de houtworm zitten namelijk zo ver in het hout verscholen dat je er onmogelijk bij kan. De houtwormbestrijding van Nulli is met speciale technieken om de houtworm op een effectieve manier te bestrijden en definitief uit te roeien. Nulli bestrijdt al 25 jaar lang houtworm en helpt u de specifieke oorzaak te identificeren en indien nodig de houtworm te bestrijden. 

Wil je graag dat een specialist langskomt om de houtworm te detecteren? Maak dan een afspraak met een expert bij Nulli.