Spinthoutkever: hoe te herkennen en bestrijden?

spinthoutkever

Net als de boktor kan de spinthoutkever in uw woning terecht komen, waarna dit diertje eitjes in houten onderdelen van uw woning en meubilair kan leggen. Dit kan zeer nadelig uitpakken op langere termijn, want door de larven van zulke diertjes kan hout ernstig beschadigd raken.

Het is dus zaak te weten wanneer u met houtworm te maken heeft, hoe u dit kunt herkennen en wat u kunt doen om dit te bestrijden.

Wat is de spinthoutkever precies en waar komt deze voor?

De spinthoutkever is een kever met een rood tot bruine kleur, met een redelijk smal en plat lijfje. Volwassen kevers worden meestal maximaal 5 millimeter lang. Wanneer de spinthoutkever eitjes legt, dan komen hier larven uit. De larven van de spinthoutkever zijn wit van kleur en kunnen tot wel 6 millimeter lang worden. U kunt de spinthoutkever al snel in huis krijgen, wanneer u bijvoorbeeld hout aanschaft. Ook meubilair dat geïmporteerd is kan een enkele kever bevatten, die vervolgens eitjes legt.

De spinthoutkever is een zogeheten houtaantastend insect, dit houdt in dat vooral de larven van de spinthoutkever schade kunnen toebrengen aan hout. Met name eikenhout is favoriet bij deze larven, waardoor diverse delen van een woning in het gedrang kunnen komen. Denk aan meubels, lambrisering, maar ook een eikenhouten vloer en dragende onderdelen van uw woning.

Het spreekt voor zich dat u dit het beste voorkomt, want wanneer dragende onderdelen van uw woning beschadigd raken, dan loopt de stabiliteit van uw gehele woning gevaar.

houtkever

Meer over de spinthoutkever

Een vrouwelijke spinthoutkever legt eitjes in de poriën van diverse soorten loofhout, zoals het eerder genoemde eikenhout maar ook walnoot en essenhout. In één zogenaamd pakketje kunnen tot wel 50 eitjes aanwezig zijn, welke zich binnen één tot twee weken tot larven ontwikkelen. Deze larven beginnen zich vervolgens te voeden met de cellen van het spinthout, dat zetmeel bevat.

Doordat dit stelselmatig voortduurt, begint het hout in kwaliteit af te nemen door de vele gaatjes. Op bepaalde plekken zal het hout zelfs geheel verpulveren tot stof. Deze larven blijven circa 6 tot 10 maanden in eenzelfde staat, waarna ze op het oppervlak van het hout verpoppen. Wanneer ze eenmaal volwassen zijn, dan vliegen ze uit het hout. Dit veroorzaakt de kenmerkende uitvlieggaatjes, met bijbehorende kleine hoopjes zaagsel. 

Hoe kan de spinthoutkever worden bestreden?

Zoals u heeft kunnen lezen, zal de aanwezigheid van deze kever voor de nodige problemen in uw woning zorgen. Wanneer de spinthoutkever eenmaal eitjes heeft gelegd in een stuk hout, dan zullen de larven zich gedurende al die tijd verspreiden. Betreft het een houten stoel of bank bijvoorbeeld? Dan kan deze dusdanig in kwaliteit afnemen, dat u het meubilair weg zult moeten gooien. Kortom: het beste bent u er snel bij om actie te ondernemen tegen de aanwezigheid van de houtkever in uw woning. 

Wij kunnen zowel preventieve maatregelen nemen tegen de spinthoutkever, als reeds geïnfecteerde delen behandelen. Zo kunnen voorwerpen en meubels die met de spinthoutkever zijn geïnfecteerd kunnen worden bevroren. Ook kunnen wij met speciale middelen de larven doden.

Wilt u meer informatie? Contacteer ons en wij vertellen u direct wat het beste plan is in uw situatie.