Volg ons:

Boktorbestrijding

Home Boktorbestrijding
Vraag uw
gratis diagnose
Contacteer ons voor een vrijblijvende gratis analyse.
Bel 0800 360 70

Boktorbestrijding: wat is het en hoe verloopt het?

Denkt u dat u last heeft van de boktor in huis? Dan is boktorbestrijding cruciaal om de plaag snel te verhelpen. Maar hoe weet u zeker dat u boktorbestrijding nodig heeft?

Onderstaand vindt u alvast meer informatie over hoe u een boktor kan herkennen en hoe onze bestrijders te werk gaan. Meteen tot actie overgaan? Vraag uw gratis analyse

Wat is een boktor?

Boktor

Een boktor is een ras van houtborende insecten. Dat wil zeggen dat ze hun eitjes in hout gaan leggen. Over de hele wereld vind je duizenden soorten boktorren waarvan de meeste onschadelijk zijn. Heel wat soorten nestelen gewoon in bomen of ander nat hout.

De probleemgevallen zitten bij boktorren die in droog hout boren om hun nesten te maken. De zogenaamde huisboktor. Hun nakomelingen zijn namelijk houtwormen die heel veel schade kunnen aanrichten wanneer ze in houtconstructies van woningen uitkomen.

De boktor plant zich heel frequent voort. Daardoor kan er aan een razend tempo een houtwormplaag ontstaan in woningen. Het is dus raadzaam om zo vroeg mogelijk de boktor te bestrijden wanneer u ze opmerkt.

Hoe bestrijden wij boktor?

Een boktorbestrijding is niet altijd evident. De boktorlarven kunnen alleen bestreden worden met speciaal daartoe ontworpen middelen op oliebasis.

Bij een plaag worden vooral de besmette zones plaatselijk behandeld. We overgieten dus niet nodeloos grote houtoppervlakken met bestrijdingssubstantie tijdens boktorbestrijding.

Doorgaans boren we gaten in een besmette balk en slaan er pluggen in. Daar gaan we onder druk het middel injecteren tot het vocht uit de balk sijpelt. Bij minder sterke plagen kan één behandeling al volstaan.

Bij zwaardere houtwormplagen is er soms periodieke opvolging en een herhalingsbehandeling nodig om zeker te zijn dat alle beestjes zijn uitgeroeid.

Wat is het verschil tussen een houtworm en een boktor?

De houtworm is heel vaak de larve van een boktor. De boktor zelf zal dus meestal maar een paar boorgaten maken in het hout, maar het zijn de houtwormen die later de grote schade zullen aanrichten. Zij zijn immers de veelvraten die zich bijna continu tegoed doen aan het hout.

Boktorren planten zich heel veel voort en het is ook niet uitgesloten dat in dezelfde zone meerdere boktorren hebben genesteld in het hout. In huizen hebben ze ook geen natuurlijke vijanden die met hen kunnen afrekenen, wat bijvoorbeeld in bomen of houtstapels buiten wel het geval is.

Op die manier kan er in woningen dus heel snel een houtwormplaag ontstaan die gevaarlijke proporties aanneemt.

Het advies is dan ook om snel tot actie over te gaan wanneer u het vermoeden heeft dat er boktorren of andere houtinsecten aanwezig zijn in uw pand.

Hoe een boktor herkennen?

Hoe kunt u een boktor herkennen? Vooreerst is het belangrijk om te weten dat niet alle boktorren schadelijk zijn. Je hebt de nathoutboorders en drooghoutboorders.

De nathoutboorders richten in principe geen schade aan en hoeven niet bestreden te worden. De drooghoutboorders zijn wel gevaarlijk. Hier zit ook de bekende boktor tussen die huizen vaak gaat teisteren.

Een boktor herkennen aan de volgende karakteristieken:

 • Het is een zwart beestje
 • Het heeft 6 poten
 • Het is 10 à 20 millimeter groot
 • Het heeft een lang lijf
 • Het heeft twee grote voelsprieten aan de kop
 • U kan een zacht geluid waarnemen wanneer het knaagt in hout

Wat is de kostprijs van boktorbestrijding?

Veel mensen zijn bevreesd voor de kosten voor bestrijding van de schadelijke insecten, maar dat is niet altijd terecht. Veel hangt af van de omvang van het probleem en de toestand van het hout.

 

Er komt altijd een expert van Nulli bij u langs om de situatie eerst en vooral in kaart te brengen. Deze eerste analyse is bovendien gratis. Op basis daarvan stellen we een prijsraming op. We bekijken concreet:

 • Hoe groot is de boktor- of houtwormplaag reeds?
 • Zijn de nesten goed te bereiken?
 • Hoeveel houtwormen zitten er en over welke oppervlakte?
 • Hoe lang zal het duren om een bestrijding uit te voeren?
 • Zijn er bijkomende maatregelen nodig om het hout te herstellen of om herhaling van het probleem te voorkomen?

Afrekenen met houtworm, schimmels of huiszwam?
Vraag uw gratis diagnose aan, wij verdelgen met garantie !