Knagend geluid ‘s nachts: zijn het houtwormen?

houtworm verwijderen

Wordt u ‘s nachts wakker van een knagend geluid? Dan kan het zijn dat u te maken heeft met houtwormen. Houtworm is een verzamelnaam voor diverse dieren zoals bijvoorbeeld boktor of klopkevers. Die laatste maakt vaak een tikkend of kloppend geluid. Knagende geluiden door houtwormen zijn vaak afkomstig van de boktor.

Als uw nachtrust wordt verstoord door deze geluidsoverlast, dan is het zaak om direct actie te ondernemen om meer schade te voorkomen. Hetzij schade aan uw meubels of erger, aan de houten constructie van uw woning.

Ik hoor knagende geluiden maar hoe weet ik of het om houtworm gaat?

Houtwormen zijn wit van kleur en hebben een dik lijf met een zwarte kop. Hoewel ze eenvoudig te herkennen zijn, is het ontdekken van houtworm nog niet zo eenvoudig als het lijkt. De dieren laten zich namelijk nauwelijks zien. Als u ze al waarneemt, dan is de plaag vaak al ver gevorderd. Wel zijn er een aantal symptomen die duiden op de aanwezigheid van houtworm in uw woning.

  • knagend geluid in de nacht
  • een plotselinge overlast van kevers of torretjes
  • houtmolm/zaagsel bij meubels of ander houtwerk
  • kleine perforaties in het hout

Niet alleen de larven van de huisboktor zijn schadelijk. Ook de volwassen tor kan voor behoorlijk wat schade zorgen omdat ze zich snel voortplanten. Eitjes worden in het hout gelegd waardoor de houtworm populatie in stand blijft en omvangrijk kan worden. Een knagend geluid dat vooral ‘s nachts hoorbaar is, wordt veroorzaakt door het knagen van gaatjes waardoor de houtworm zich een weg naar buiten baant. Snel ingrijpen met houtwormbestrijding is noodzakelijk om gevaarlijke schade aan de bouwconstructie of uw meubels te kunnen voorkomen.

Houtwormen in de woning zoveel mogelijk voorkomen

Het voorkomen van houtworm is altijd beter dan genezen. Wees daarom extra voorzichtig met het hout dat u in huis haalt. Dit kan een gebruikt meubel zijn uit een oude woning, maar houtworm kan zich ook in haardhout nestelen. Zodra u dit brandhout naar binnen haalt, zullen houtwormen zich sneller verspreiden naar andere houten meubels, balken of constructies. Heeft u veel onbehandeld hout binnen uw woning? Dan is het verstandig om dit onbewerkte hout van een beschermlaag te voorzien. Beits is in veel gevallen een goede oplossing.

Houtwormen en boktorren laten bestrijden door een expert

Als u vermoedt dat het knagende geluid wordt veroorzaakt door houtwormen, dan is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met een houtwormbestrijder. Deze kan uw woning inspecteren op de aanwezigheid van boktorren en houtwormen. Zelf dit ongedierte bestrijden is vrijwel onmogelijk en weinig effectief. Dit omdat de boktor haar eieren in houten balken of constructies legt waar u zelf niet bij kunt. De cyclus blijft daardoor dus onverminderd doorgaan.

Boktorren en houtworm bestrijden kan door een intensieve behandeling middels speciale technieken. Dit kunt u dan ook het beste aan een ervaren houtwormbestrijder overlaten. De boorgaten van de houtwormen worden geïnjecteerd met een speciale en langwerkende vloeistof dat tevens de eieren doodt. Dat betekent echter niet dat de plaag met één behandeling is opgelost. Dit is afhankelijk van hoeveelheid aanwezige houtwormen en boktorren. Naast het injecteren van vloeistof kan de bestrijding ook op andere manieren worden uitgevoerd. Voorbeelden daarvan zijn het gebruik van CO2, verhitting of bevriezing.

Geknaag van houtwormen? Voorkom gevaarlijke situaties door het nemen van maatregelen

Zowel boktorren als houtwormen voeden zich met hout. Ze maken daarvoor kleine gaatjes in het hout waardoor een constructie of een meubel zijn stevigheid op den duur verliest. De ellende is nog te overzien als het om een meubel of stoel gaat, maar hoe zit dat eigenlijk met de dragende houten constructie van uw woning? Houtwormen kunnen zoveel schade aanrichten dat een dakconstructie op den duur deels of gedeeltelijk kan instorten. Dat neemt niet alleen een hoge kostenpost zich mee, maar levert ook levensgevaarlijke situaties op. Daarnaast knaagt een houtworm letterlijk en figuurlijk aan de waarde van uw woning.

Een knagend geluid ‘s nachts is dus altijd een reden om een grondig onderzoek te laten uitvoeren. Deze gratis analyse kunt u het beste overlaten aan een professional in het bestrijden van dit ongedierte. Bij een onderzoek wordt er bepaald welke behandeling effectief is. Dit gebeurt aan de hand van diverse factoren.

  • Er wordt onderzocht wat de omvang van de plaag is,
  • op welke plaatsen de houtwormen zich centreren.
  • Ook wordt de conditie van het hout onderzocht.
  • Evenals de bereikbaarheid van de te behandelen zones.
  • Eventueel wordt er een rapport uitgebracht dat aangeeft of en welke houten delen van de woning vervangen dienen te worden.
Afrekenen met houtworm of boktor?
Vraag uw gratis diagnose aan, wij lossen het probleem op met garantie !