Van welke houtinsecten kunt u last hebben in huis?

Boktor

U kunt in een gemiddelde woning te maken krijgen met een brede variëteit aan problemen. Van vocht in uw woning, tot insecten die ravage aanrichten.

Eén van de meest vervelende problemen zijn houtinsecten. Deze kunnen in een relatief korte periode zeer veel én grote schade aanrichten, indien de plaag onopgemerkt lang voortduurt.

Naast het beschadigen van houten meubilair en kozijnen, kunnen houtinsecten ook draagconstructies beschadigen en dit is zeer nadelig voor de sterkte en staat waarin uw woning verkeert. Daarom leggen wij u in dit artikel vast wat meer uit over houtinsecten, zodat u ze tijdig kunt herkennen. Ook leest u meer over de wijze waarop wij te werk gaan bij houtinsecten.

Waarom zijn houtinsecten schadelijk voor uw woning?

U kunt zowel schade op esthetisch vlak verwachten, als constructieve schade wanneer u met insecten te maken heeft die zichzelf in hout boren. Deze beestjes leven namelijk van de cellulose in het hout en zullen steeds meer hout opeten, totdat er niets meer over is. Vooral het feit dat houtworm vaak heel laat pas wordt opgemerkt, is een groot probleem.

Houtworm zal zich diep in het hout nestelen om daar larven te produceren. Deze larven komen pas na vele jaren boven water, maar in die jaren weten ze een groot deel van het hout te verpulveren. Dit kan tot zelfs zeven jaar voortduren. Heeft u ook houten trappen in huis? Dan kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is dus zaak goed op de hoogte te zijn van eventuele houtinsecten in huis.

Signalen die kunnen wijzen op houtinsecten

Om goed voorbereid te zijn kunt u in ieder geval letten op zogeheten uitvlieggaten. De houtworm eet zich dwars door het hout heen totdat er uitgangetjes naar buiten toe zijn. Transformeert de houtworm uiteindelijk tot een torretje of kever, dan vliegt deze via de openingen naar buiten. Het verpulverde hout wordt dan naar buiten geduwd en u kunt dit waarnemen als minuscule hoopjes houtzaagsel.

Met welke houtinsecten kunt u te maken krijgen in uw woning?
• De gewone houtworm
• De grote houtworm
• De huisboktor
• De bonte knaagkever
• De spinthoutkever

Wat is een boktor en wat doet deze?

Een boktor is één van de houtborende insecten, dit houdt in dat deze diertjes hun eitjes in houten constructies leggen. Deze tor komt overal ter wereld voor en is meestal niet schadelijk omdat ze de eitjes doorgaans in natuurlijk hout leggen zoals bomen, of natte hekken buiten. Enkel de boktor die eitjes in droog hout legt is gevaarlijk, omdat hieruit houtworm ontspruit en het is dus de houtworm, die voor zoveel schade zorgt. Deze boktorren kunnen zich razendsnel voortplanten dus u dient echt goed te letten op signalen, voordat de plaag al het hout in uw woning beschadigd.

Hoe wordt boktor en houtworm bestreden?

Houtworm wordt door ons bestreden met een speciaal insecticide, dat wij in het hout spuiten om uw houten materialen en onderdelen te ontdoen van de houtworm.

Wij behandelen enkel besmette delen, dus gezond hout zullen wij te allen tijde met rust laten om dit niet nodeloos aan chemicaliën te onderwerpen. Nulli kan u in iedere situatie bijstaan en de houtinsecten bestrijden, neem direct contact met ons op voor een analyse van de situatie.

Afrekenen met houtworm, schimmels of huiszwam?
Vraag uw gratis diagnose aan, wij verdelgen uw houtworm met garantie !