Volg ons:

Houtwormbestrijding

Home Houtwormbestrijding
Vraag uw
gratis diagnose
Contacteer ons voor een vrijblijvende gratis analyse.
Bel 0800 360 70

Houtwormbestrijding: wat is het en hoe verloopt het?

Merkt u aangetast hout op in huis en denkt u dat houtwormen daar verantwoordelijk voor zijn? Dan heeft u tijdig houtwormbestrijding nodig om verdere schade te voorkomen.

Maar hoe kunt u de houtworm herkennen? En wat gebeurt er tijdens houtwormbestrijding? Wij geven u graag een woordje uitleg. Meteen onze hulp inschakelen? Vraag uw gratis diagnose.

Wat is houtworm?

houtwormbestrijding

Houtwormen zijn doorgaans de larven van de boktor of de klopkever, al bestaan er ook andere soorten. Die insecten nestelen zich in hout, niet alleen in de natuur, maar ook in houten constructies van huizen of bedrijfspanden.

Ze voeden zich met hout. Dat maakt ze dus zeer schadelijk. Een langdurige plaag van houtworm kan ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een houten draagconstructie van een gebouw gaat instorten op termijn.

Het spreekt dus vanzelf dat de beestjes levensgevaarlijk zijn, zowel voor uw woning als voor uzelf. Door houtwormbestrijding kunt u dus een groot onheil voor uzelf, uw familie of andere mensen voorkomen.

Hoe bestrijden wij houtworm?

We kunnen het eigenlijk niet genoeg benadrukken: hoe sneller we overgaan tot houtwormbestrijding, hoe beter en hoe veiliger voor uzelf en uw woning.

Wanneer u houtworm in uw pand heeft aangetroffen en de houtworm dus niet meer voorkomen kan worden, heeft u een professional in houtwormbestrijding nodig.

Het is soms nodig om de balken te injecteren met een biocide. Dat middel heeft een erg langdurig effect. Dat is ook nodig, want een houtwormplaag is niet in drie tellen opgelost. Er zijn gevallen waarbij de houtwormen meer dan een jaar actief blijven. Geregeld zijn er dus meerdere behandelingen nodig.

De biocide heeft een preventief en curatief karakter: op die manier wordt de plaag snel onder controle gehouden.

Andere methoden zijn bevriezing, verhitting of vergassing met fosforwaterstof of CO2.

Houtworm of boktor? Wat is het verschil?

Zoals we al aangaven zijn houtwormen dikwijls de larven van houtborende insecten, al zijn er meerdere soorten houtwormen die van andere insecten afkomstig zijn.

Sommige volwassen boktorren zijn echter ook schadelijk, want die kunnen zich frequent komen nestelen in houtconstructies en voor heel wat nakomelingen zorgen die zich systematisch gaan voeden met het hout.

Niet elke boktor is overigens gevaarlijk. Er zijn heel wat soorten die zich alleen buiten in nat hout vestigen. Het zijn de zogenaamde drooghoutboorders die je in huizen kan aantreffen.

Deze kevers leggen hun eitjes in spleten en kiertjes van het dakhout of meubilair en deze ontpoppen dan tot larven die de schade veroorzaken .

Hoe een houtwormplaag herkennen?

Houtwormen zijn vrij goed te herkennen. Het zijn witte wormen die in het hout aanwezig zijn en soms kunnen gehoord worden door een raspend geluid.

Niet per se rond draagconstructies, ze kunnen ook in houten meubilair aangetroffen worden.

Al bij al laten ze zich niet zo vaak zien, en doorgaans is de toestand al ver gevorderd voor u ze te zien krijgt.

U kan evenwel sneller weten of u met een houtwormplaag zit of niet. Let vooral op de volgende zaken:

  • Er zitten kleine gaatjes in het hout, dat kunnen de boorgaatjes van de volwassen insecten zijn of gaatjes die de houtwormen zelf naar buiten toe hebben geknaagd.
  • U treft ineens hoopjes zaagsel aan bij het houtwerk zonder duidelijke aanleiding.
  • U ziet regelmatig kevers of torren in uw woning. Die kunnen houtworm voortbrengen.

Kunt u houtworm zelf bestrijden? Nee, eigenlijk niet!

Er zijn uiteraard middelen tegen houtworm, boktor of andere houtwormkevers verkrijgbaar in gespecialiseerde winkels. Alleen is het erg moeilijk om met die middelen het probleem volledig te verhelpen.

U kan een plaag tijdelijk indijken, maar later zal ze toch terugkomen. U bestrijdt er dus vrijwel alleen symptomen mee.

De duurzame oplossing zit in de middelen en technieken waarmee ook de eitjes preventief dood worden gemaakt. Dan heeft u zeker een professional nodig.

Wat is de kostprijs van houtwormbestrijding?

De prijs van houtwormbestrijding is sterk afhankelijk van de ernst van de situatie. Daarom komen wij altijd eerst tot bij u voor een gratis analyse om een inschatting te kunnen maken.

Onze experts checken de toestand van het hout:

  • Zijn er zwakke elementen of is het hout globaal gezien nog sterk genoeg?
  • Moet er hout vervangen worden?
  • Hoe erg is de plaag al?
  • Situeert de plaag zich in één zone, of zijn er ook al andere plaatsen aangetast?
  • Hoe groot is de te behandelen oppervlakte?
  • Is het aangetaste hout goed bereikbaar of moet er bijvoorbeeld isolatie worden verwijderd?

Afrekenen met houtworm, schimmels of huiszwam?
Vraag uw gratis diagnose aan, wij verdelgen uw houtworm met garantie !