Wat is de huisboktor? En hoe kunt u de huisboktor bestrijden?

Boktor

De huisboktor is een diertje, dat u in uw woning kunt vinden wanneer u houten onderdelen of meubelen hebt. De boktor ontstaat namelijk wanneer houtwormen in een cocon gaan zitten en transformeren tot een kever. Maar het zijn juist deze houtwormen, die veel schade kunnen aanrichten in uw huis.

Heeft u antieke houten meubelen, dan is het helemaal oppassen geblazen. Hetzelfde geldt voor onderdelen van uw woning die dragend zijn. Want als deze beschadigd raken, dan vormt dit een risico voor de gehele constructie van uw woning. In dit artikel leggen wij u iets meer uit over de huisboktor, zodat u dit diertje snel leert herkennen en bestrijden.

Wat is een boktor en wat doet deze?

Een houtboktor behoort tot een familie van houtborende insecten, die hun eitjes in hout leggen. Dit komt natuurlijk buiten veel voor, zoals in bomen maar ook een hek kan als prima broedplaats worden gezien voor de boktor. Komt deze tor eenmaal binnen in uw woning, dan bestaat de kans dat de eitjes worden gelegd in houten meubilair en houten constructies zoals kozijnen, deuren en bielzen. Uit de eitjes van de huisboktor komen houtwormen. En de houtworm kan binnen korte tijd een hoop hout opeten. Dit is precies waarom u beter alert bent op houtwormen in uw woning.

Is de huisboktor schadelijk voor uw woning?

De boktor zelf zal niet veel meer doen dan eitjes leggen, maar de wormpjes eten zich gedurende de jaren een ruime weg door uw houten materialen heen. De houtworm voedt zich met het in het hout aanwezige cellulose, totdat alles op is gegeten. Er kunnen relatief veel eitjes worden gelegd door een enkele boktor, waardoor dit proces zich snel kan voltrekken.

Houtwormen kunnen tot wel zeven jaar aanwezig zijn in hout, voordat ze eindelijk veranderen in een boktor en wegvliegen. In die zeven jaar kunt u zodanig veel schade lijden, dat u grote hoeveelheden hout geheel zult moeten vervangen. Vanzelfsprekend is dit een zeer kostbare aangelegenheid, die u het beste voorkomt.

Tekenen die kunnen duiden op houtwormen en de boktor in huis

Indien u wilt weten of u te maken heeft met houtworm in huis, dan kunt u in houten meubels en constructies letten op uitvlieggaatjes. Dit zijn eigenlijk een soort uitgangen, waarlangs de boktor uit kan vliegen wanneer een wormpje is veranderd in een huisboktor. U kunt dan op de vloer kleine hoopjes zaagsel vinden in combinatie met kleine gaatjes in het hout. Ziet u dit? Contacteer dan meteen Nulli.

Zo bestrijden wij de huisboktor in uw woning

Wanneer u inderdaad uitvlieggaatjes heeft gevonden en een expert inschakelt, dan zullen wij de huisboktor in uw woning bestrijden volgens een duidelijke procedure.

Allereerst starten wij met een inspectie:

  • die in kaart brengt met welk houtinsect u te maken heeft
  • hoe groot de schade is die u heeft geleden
  • en welke bestrijdingsmethode het beste effect zal hebben

Daarna beginnen we met het echte werk, dat onder meer bestaat uit het schoonmaken van het hout en de boorgaatjes. Vervolgens spuiten we een speciaal middel in het hout, waardoor de beestjes afsterven. Dit zal voor grote houten onderdelen of dragende delen meermalen herhaald worden, voor een optimaal resultaat. 

Aan het einde van de behandeling dient u de ruimte enkele dagen goed te ventileren, zodat u geen hinder ondervindt van de insecticide. Nulli is gespecialiseerd in houtworm- en huisboktorbestrijding en zal de plaag binnen no-time onschadelijk maken.

Contacteer ons meteen om een afspraak te plannen voor een inspectie.

Afrekenen met houtworm, schimmels of huiszwam?
Vraag uw gratis diagnose aan, wij verdelgen uw houtworm met garantie !