Volg ons:

Schimmelbestrijding

Home Schimmelbestrijding
Vraag uw
gratis diagnose
Contacteer ons voor een vrijblijvende gratis analyse.
Bel 0800 360 70

Schimmelbestrijding: hoe ontstaat schimmel in huis?

schimmelbestrijding

Schimmels in huis zijn problematisch voor uw woonklimaat en -comfort. Ze kunnen lelijk huishouden en zijn ook gevaarlijk voor de gezonheid van uzelf en uw gezin. Maar hoe ontstaan ze en wat kunt u eraan doen? Lees hier meer over schimmelbestrijding door Nulli.

Schimmels door gebrek aan ventilatie

Een van de oorzaken van schimmels in huis is een langdurig gebrek aan ventilatie. Dat gaat de luchtvochtigheid in de woning dusdanig verhogen dat er vochtproblemen ontstaan zoals condensatie.

 

In een te vochtig en warm huis kunnen schimmels beginnen groeien op muren, plafonds of andere plaatsen in huis. Wanneer u er langdurig niks aan doet, kan dat leiden tot huiszwammen of kelderzwammen.

 

Om schimmels te vermijden, is ventilatie dus zeer belangrijk. Overweeg dus een ventilatiesysteem wanneer de ramen openen niet voldoende zou zijn.

Schimmels door opstijgend vocht

Schimmel ontstaat niet altijd door een gebrek aan ventilatie. De muren of andere materialen in huis kunnen ook verstoord geraken door vocht dat van buitenaf zijn weg naar binnen weet te vinden.

 

Een van de voornaamste oorzaken is dan opstijgend grondvocht. Dat komt voor wanneer er onvoldoende waterdichting is bij de gevel en de vloeren die op grondniveau liggen.

 

Vocht uit de bodem kan dan zijn weg vinden naar boven toe en in de muren gaan dringen, waardoor deze nat worden. In combinatie met een verwarmd huis ontstaan er dan eveneens schimmels.

 

Heeft u een kelder? Dan ligt daar heel vaak de oorzaak van opstijgend vocht, aangezien die onder het grondniveau ligt en dus kwetsbaarder is voor indringend grondwater.

Schimmels door doorslaand vocht

Naast opstijgend vocht is doorslaand vocht een ander probleem van externe aard dat tot schimmels in huis kan leiden.

Doorslaand vocht is vocht dat door de buitengevel dringt via gaten, scheurtjes en spleten in de voegen. Dan denkt u in de eerste plaats aan regenwater dat blijft zitten.

Het water kan de binnenmuren bereiken en ook dan weer schimmels veroorzaken in combinatie met verwarming.

Hoe verwijder je zelf schimmel?

Schimmel verwijderen doet u best niet droog. U kan bijvoorbeeld een mengsel van soda en water gebruiken om de schimmel weg te schrobben.

 

Een alternatief is bleekwater dat een nacht kan inwerken op de schimmels. Verder zijn er ook andere middeltjes verkrijgbaar die schimmel kunnen verwijderen.

 

Op zich maakt het niet zo veel uit wat u gebruikt. Waar u wel een professional voor nodig zal hebben is voor de vochtbestrijding die met de schimmelbestrijding samenhangt. Bij opstijgend vocht en doorslaand vocht moeten de muren behandeld worden. Bij te weinig ventilatie kan een luchtontvochtiger of andere ventilatie geïnstalleerd worden.

Wat is de kostprijs van schimmelbestrijding?

De schimmels verwijderen kan u in principe zelf doen, maar u kan het ook aan ons overlaten. Verder verschilt het van geval tot geval wat het kostenplaatje zal zijn voor schimmelbestrijding.

 

Is er sprake van doorslaand of opstijgend vocht? Dan is vochtbestrijding nodig door bijvoorbeeld muurinjectie en moet het pleisterwerk al dan niet vervangen worden. Dan is het ook nog te zien of er een kelder onder de woning zit of niet? Anders is een kelderdichting misschien nodig.

 

Is er sprake van te weinig ventilatie? Dan zijn er heel wat opties om een doeltreffend ventilatiesysteem te installeren in heel verschillende prijsklassen.

 

Daarom bieden we u steeds graag een eerste gratis analyse aan om u een correcte kostenraming te kunnen geven.

Afrekenen met houtworm, schimmels of huiszwam?
Vraag uw gratis diagnose aan, wij bestrijden met garantie !