Vogels onder het dak en in de dakgoot? Wat te doen?

kauwen verjagen

Het plekje onder jouw dakpannen is dé favoriete broedplaats van vogels. Ze nestelen zich dus vaak onder de dakpannen van jouw huis en niet iedereen is daar even tevreden mee. De vogeltjes maken flink wat lawaai en ook het dakbeschot wordt aangetast en zou na een tijd kunnen beginnen rotten. Bovendien kunnen de beestjes je isolatie beschadigen, wat ook schimmelvorming als gevolg heeft. 

Vogels onder de dakpannen: gevolgen

Vogeltjes bouwen graag hun nest onder de dakpannen van een woning en kunnen door hun verblijf veel schade aanrichten. Ze laten bijvoorbeeld uitwerpselen achter en soms geraakt je goot ook verstopt door de veren en takken die aanwezig zijn.

Ook je volledige constructie van je dak kan hieronder leiden. Andere problemen die de vogels kunnen veroorzaken zijn:

  • lekkage
  • rotting van dakbeschot
  • beschadiging van de isolatie
  • schimmel door uitwerpselen
  • aanwezigheid van schadelijke insecten
  • en stankoverlast. 

Wie komt er onder mijn dakgoot zitten? 

De huismus is de vogel die het liefste onder onze dakpannen komt wonen. De huismus kan er schattig uitzien, maar maken in het voorjaar (tijdens de nestperiode) een groot aantal nesten.

Niet alleen de huismus vindt de plek onder de dakgoot zeer aantrekkelijk, ook vogels zoals duiven, uilen, meeuwen, kauwen, zwaluwen en kraaien kunnen zo’n droog en warm plekje wel zien zitten. Vogels komen bovendien ook nooit alleen.

Ze brengen meestal insecten met zich mee zoals de huismot, kleermot of tapijtkever. Die insecten kunnen vervolgens ook weer nestjes creëren onder uw dak en zelfs in uw huis. 

Vogeloverlast: wat kan je ertegen doen? 

Bij aanwezigheid van vogels onder uw dakpannen is het allereerst belangrijk om snel in te grijpen. Hoe langer je wacht, hoe meer schade de vogels kunnen aanrichten.

Nesten verwijderen en plaatsen van vogelwering

Vogelnestjes leiden soms ook tot overstroming van de goten waardoor je ook last kan krijgen van waterschade. Een expert zal in dit geval de nestjes zorgvuldig verwijderen en vogelwering plaatsen zodat de vogels zich niet meer onder de dakgoot kunnen nestelen. 

Dakvoetprofiel

Als de vogels je isolatie hebben beschadigd, zal de expert ook een dakvoetprofiel plaatsen om te voorkomen dat vogels kunnen nestelen in de goot. 

Voorbereiden 

Eens vogels zich genesteld hebben onder het dak, is er grote kans dat ze die plek elk jaar terug komen opzoeken. Het is dus aangeraden om, zelfs als je geen last hebt van vogels, een vogelwering te plaatsen als broedpreventie. Op die manier zullen de vogels geen kans meer krijgen om zich te nestelen en dus een andere plek in de omgeving opzoeken. 

Vogelwering vs vogelbestrijding

Wij bij Nulli zijn een grote voorstander voor vogelwering: je voorkomt dat de problemen zich kunnen voordoen en bent dus beschermd tegen de gevolgen van vogels onder je dakpan.

Bovendien zijn er heel wat bestrijdingsmethoden wettelijk verboden of zeer dieronvriendelijk. De experts bij Nulli stimuleren dus preventie en zetten ook massaal in op preventieve vogelwering. 

Nulli: jouw partner bij vogelbestrijding

Hebben er volgens jou vogeltjes zich gesteld onder jouw dakpannen of wil je het graag voorkomen? De experts van Nulli zijn één voor één specialisten in vogelbestrijding en weten perfect hoe ze dit kunnen oplossen.

Wil je graag advies van één van onze werknemers? Contacteer ons dan vrijblijvend of maak een afspraak! Wij komen graag bij u langs om de situatie te bespreken.