Houtworm in meubels? Wat te doen?

houtworm in meubels

Houtworm zit niet altijd in oude, antieke meubels. Integendeel. Sommigen krijgen na enkele maanden na de aankoop van een nieuw grenen, eiken of geloogd houten meubelstuk last van houtworm. Het is dus zeker aan te raden om je meubels regelmatig te controleren op houtworm. Die kunnen namelijk je meubels flink beschadigen en zelf zorgen voor onherstelbare schade. Als je er snel bij bent, kan je je houten pronkstuk nog redden.  

Wat zijn houtwormen en hoe kan je ze herkennen?

Houtwormen zijn insectenlarven van ongeveer 3 à 4 millimeter groot die zich nestelen in de naden en spleten. De vrouwtjesworm legt hier 20 tot 30 kleine eitjes, waarna deze larven zich ook in het hout nestelen en zich voeden met het hout. Wanneer de wormen transformeren in insecten, kruipen ze weer naar buiten. 

De aanwezigheid van houtworm kan je zien aan heel kleine ronde gaatjes die ontstaan in het hout, genaamd uitvliegopeningen. Let vooral op de kleur van de uitvliegopeningen: zijn deze donker van kleur? Dan zijn het hoogstwaarschijnlijk oude openingen en is de houtworm wellicht al verdwenen. Zijn de gaatjes licht van kleur en komt er houtstof af? Dan kan je zeker zijn dat de houtworm nog aanwezig is in het meubelstuk.

houtworm verdelger

Kleine test voor aanwezigheid te checken

Om zeker te weten dat de houtworm nog steeds in je hout genesteld is, kan je een stuk zwart papier onder de uitvliegopeningen leggen en checken of er houtstof op het papiertje terecht komt. Is dat het geval? Dan heb je last van houtworm. 

Je kan ook de gaatjes eens afplakken met stukjes papier. Is het papier weggegeten? Dan wijst dat op kevers die zich een weg naar buiten banen.

Hoe bestrijd je houtworm? 

De meeste houten meubelstukken worden bij het opknappen altijd behandeld met verf of lak. Hierdoor mag je het hout niet altijd met gif bestrijden. Wat wel een optie is, is het meubelstuk in een vriescel plaatsen gedurende 2 weken.

Door de extreem lage temperatuur zal ook in het binnenste gedeelte van het meubelstuk de temperatuur dalen tot bijna – 20 graden Celsius. Bij zo’n lage temperatuur kan je er zeker van zijn dat alle eitjes, larven en kevertjes dood zijn. 

Het omgekeerde kan ook: het meubelstuk in een oven van 55 graden celsius zetten. Dit noemt men de heteluchtmethode. Gedurende 20 minuten wordt een gehele ruimte op die temperatuur gebracht, wat alle houtwormen zal verdelgen. 

Opgelet, vraag eerst hulp aan een professional vooraleer je deze methoden uitprobeert. Bij een verkeerde toepassing kan je je houten meubelstuk voorgoed beschadigen. Het hout kan bijvoorbeeld krimpen of vocht afzetten.

Nulli strijdt samen met jou tegen houtworm

Onze experts bij Nulli weten perfect wat te doen bij houtwormen en zullen je met plezier wegwijs maken en samen met jou de beste methoden uitkiezen. Denk je dat je last hebt van houtworm en wil je zo snel mogelijk je meubel houtwormvrij maken? Contacteer ons dan nu of maak een vrijblijvende afspraak.