Houtworm in de trap? Wat te doen?

houtworm in trap

Niet alleen voor ons is een houten trap erg in trek, ook de houtworm vindt zo’n trap wel enorm aantrekkelijk om in te verblijven. Deze insecten vinden zo’n houten trap dé perfecte plek om eitjes te leggen. Merk je de aanwezigheid van de houtworm in de trap niet vroegtijdig op? Dan kunnen deze beestjes misschien zelfs onherstelbare schade aanbrengen aan het hout. Maar hoe weet je of de houtworm actief is en wat kan je ertegen doen?

Houtworm: wat is het en hoe herken je het?

Houtwormen zijn kleine kevertjes die zich nestelen in allerhande houten constructies zoals houten balken, meubelen en dus ook houten trappen. Eens ze een weg in deze houten constructies gevonden hebben, leggen ze hier hun eitjes. De larven ontpoppen zich na  een periode van ongeveer 2 à 3 jaar tot kevers en vliegen vervolgens uit het hout om een partner te zoeken en een nieuw nest te bouwen.

De aanwezigheid van de houtworm kan je dus herkennen aan de ‘uitvlieggaatjes’ in het hout. De kleine kevertjes doorboren namelijk het hout voor te kunnen uitvliegen, waardoor kleine gaatjes ontstaan. Zijn deze gaatjes donker van kleur? Dan is het al even geleden dat er nog een houtworm is uitgevlogen en is er grote kans dat ze niet meer aanwezig zijn. Zijn de gaatjes eerder licht van kleur? Dan betekent dit dat de houtworm hoogstwaarschijnlijk nog steeds actief is. 

Tip: wil je zeker zijn dat de houtworm nog steeds actief is in je houten trap? Leg dan een zwartgekleurd stukje papier onder de gaatjes en laat dit hier gedurende 24 uur liggen. Ligt er ‘boormeel’ op het stukje papier? Dan is de houtworm nog steeds van de partij. 

houtworm verwijderen

Meer over houtwormen

Wat voor schade brengt de houtworm toe? 

De houtworm verblijft zo een 2 à 3 jaar in een houten constructie waarin hij zich volledig volvreet met hout en op die manier galerijen vormt. Er kan dus al flink wat schade zijn aangebracht vooraleer je de signalen van een houtworm kan herkennen. 

Hoe geraak je er definitief vanaf? Er bestaan allerhande bestrijdingsmiddelen tegen houtworm, waaronder petroleum. Ook specifieke chemische bestrijdingsmiddelen kunnen helpen tegen jouw houtwormplaag. 

Gelukkig wordt een trap zelden tot nooit compleet verwoest door de houtwormen en is instortgevaar zo goed als onbestaande. Maar het kan bij langdurige plagen wel voorkomen dat sommige delen van de trap vervangen moeten worden.

Beter voorkomen dan genezen

Houtwormen zien we het vaakste terugkomen in oude houten trappen. Dat is niet zo vreemd, want oudere trappen hebben het vaakst hout dat niet bewerkt is (of al lang niet meer). De houtwormen geven een voorkeur aan onbewerkt hout.

Door je trap te voorzien van vernis of door te verven kan je dus het onheil al grotendeels voorkomen. Let wel: indien je al een plaag in de trap hebt zitten, zal dit niet helpen om de aanwezige beestjes te bestrijden. Het helpt je alleen om het te voorkomen!

Houtworm in de trap bestrijden? Nulli helpt je verder

Heb je een vermoeden dat de houtworm zich verscholen heeft in je houten trap en wil je graag dat er een specialist in houtwormbestrijding naar komt kijken? De experts van Nulli komen met plezier bij je langs om de situatie te bekijken en eventuele oplossingen voor te stellen. Houtworm moet je zo snel mogelijk laten behandelen, dus een snelle service is de sleutel. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.