Waar verschuilt de houtworm zich?

houtworm verdelger

Waar de houtworm zich meestal verscholen houdt? Zoals zijn naam het al verklapt, is de houtworm uitsluitend te vinden in houten constructies. Maar hij heeft zo zijn favoriete plekjes…hoe weet je of je last hebt van houtworm en wat kan je eraan doen? 

Soorten hout: welke is de houtworm z’n favoriet?

Houtworm kan in veel verschillende houten constructies voorkomen, maar hij heeft wel z’n favorieten. De houtworm is namelijk vooral zot van vochtig hout! Houten meubels, balken of andere constructies met een vochtigheidsgraad van meer dan 12 %, daar smullen de beestjes van. 

Andere kenmerken zoals ouderdom, grootte, en vorm hebben dus geen invloed op de populariteit van je hout bij de houtworm. Vele mensen denken dat houtworm enkel voorkomt bij oudere houten constructies, maar niets is minder waar. De houtworm kijkt, in tegenstelling tot andere insectensoort die voorkeur geven aan nieuw hout, naar de ideale conditie van het hout. En een vochtige houten constructie is volgens hen dé perfecte plek om eitjes te leggen. 

Daarnaast is onbewerkt hout ook een favoriet van de houtwormen. Hout dat nooit is gevernist of geverfd zal ook sneller met een houtwormplaag te kampen krijgen, waardoor je houtwormbestrijding nodig zal hebben.

houtwormbestrijder

Hoe vermijd je vochtig hout? 

Hoe komt het dat je hout vochtig wordt? Een veelvoorkomend vochtprobleem is condensvorming door slechte ventilatie. Meestal heeft dit dus te maken met hoe regelmatig er in de ruimte waar het hout zich bevindt wordt geventileerd. Een ruimte met slechte ventilatie zoals bijvoorbeeld een zolder of kelder, zal sneller last hebben van vochtproblemen zoals schimmels of zelfs huiszwam en dus ook van vochtig hout. Hoe komt dit? Wanneer vocht niet weg kan in een ruimte, gaat dit zich hechten op koude oppervlakken zoals muren, ramen en spiegels. Na een tijd ontstaan er op de muren vochtplekken en ook het hout begint na een lange tijd te rotten. Dat is dan zoals gezegd ook leuk voor houtwormen om zich te komen nestelen.

Hoe herken je houtworm? 

Er bestaan verschillende manieren om te weten of de houtworm nog actief is in je hout. Je kan de aanwezigheid herkennen aan ronde of ovaalvormige openingen die in het hout ontstaan en ook boorstof dat onder de houten constructies ligt, wijst meestal op houtworm. De wormen leggen namelijk hun eitjes in het hout, waarna ze na enkele jaren ontpoppen tot kever en “uitvliegen”. Via tunnels in het hout banen ze zich weg naar buiten. Boorstof komt dus voor als de volwassen kevers een gaatje maken voor uit het hout te vliegen. Ook kan je hout beginnen afbrokkelen rondom hoeken of randen. 

houtworm verwijderen

Nulli: jouw partner bij houtworm

Denk je last te hebben van houtworm en wil je dit liefst zo snel mogelijk door een specialist laten checken? De experts van Nulli komen graag bij je langs voor een grondige analyse van je houten meubels of constructies! Is er sprake van houtworm? Dan bespreken we ter plaatse de mogelijkheden en stellen we indien gewenst een offerte op. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.