Spreeuwenoverlast: wat te doen?

spreeuwenoverlast

Spreeuwen komen nooit alleen en kunnen in grote aantallen wel eens voor veel overlast zorgen. De aanwezigheid van de spreeuw brengt niet alleen geluidsoverlast met zich mee, maar de vogels laten ook uitwerpselen en een vervelende geur. Helaas komt dit in veel gemeenten voor. Hoe zorg je dat de spreeuwen een andere slaapplek gaan zoeken en niet meer zich in jouw buurt nestelen? 

Overlast door spreeuwen

Een groep spreeuwen is alles behalve aangenaam om naast te vertoeven: ze maken enorm veel lawaai, zorgen voor kilo’s uitwerpselen en vervelende geuren. De uitwerpselen kunnen eveneens zorgen voor een gladder oppervlak dat slipgevaar veroorzaakt. Bovendien kunnen de uitwerpselen ook leiden tot gezondheidsklachten omdat deze ziektekiemen bevatten. 

Spreeuwenoverlast: hoe kan je het aanpakken

1. Roofvogels inzetten

De meest natuurlijke manier om spreeuwen te verjagen is door het inzetten van hun natuurlijke vijand: de roofvogel. Wanneer er te pas of te onpas een roofvogel in de buurt komt van de verblijfplek van de spreeuwen, dan zullen zij deze plek na een tijd als onveilig of aantrekkelijk beschouwen en een andere plaats gaan zoeken. 

Rond schemertijd worden de roofvogels dan losgelaten rond de plek in kwestie waar ze dan even blijven rondvliegen. In de avond zijn de spreeuwen namelijk meestal terug op hun slaapplek. 

Welke soort roofvogel wordt er precies ingezet? In geval van de spreeuw, zal de woestijnbuizerd of roodstaartbuizerd uitgekozen worden. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je iemand kent die zich met roofvogels bezighoudt. Nulli past deze methode niet toe.

2. Gebruik maken van angstkreet systeem

Wat ook een natuurlijke manier is om spreeuwen te verjagen is het gebruiken van een angstkreet systeem. Het is een akoestisch systeem die zogezegde angstkreten van vogels nabootst. Met deze soort geluiden waarschuwen de vogels andere vogels dat de plek waar zij zitten niet veilig is. Als de spreeuwen denken dat het gevaarlijk is, zullen ze vluchten naar een andere plek. Ook het geluid van geweerschoten wordt soms gebruikt om de spreeuwen schrik aan te jagen. Voor het akoestisch verjagen kan je op ons rekenen!

3. Vogelnetten inzetten 

Ook is er de mogelijkheid om vogelnetten te plaatsen op de plekken waar u de vogels liever niet heeft. Denk daarbij aan open loodsen, bouwwerven, daken….

Het idee van vogelnetten is niet zo zeer om spreeuwen te vangen, wel om te voorkomen dat ze schade aanrichten op bepaalde plaatsen. De netten worden strak gespannen om zo veel mogelijk te vermijden dat er dieren verstrikt in raken. Ook hiervoor staan wij graag voor u klaar.

Last van spreeuwen? Nulli ter hulp

Heb je last van spreeuwen in je tuin of op je dak? De experts van Nulli helpen je graag verder om deze op een diervriendelijke manier te verjagen. Wij komen bij je langs om de situatie te bestuderen en overlopen samen met jou alle mogelijkheden. Contacteer ons nu voor vrijblijvend deskundig advies of maak een afspraak!