Controle houtworm: hoe weet je of de beestjes nog actief zijn?

houtwormbestrijding

Niemand heeft graag ongedierte op bezoek in huis, maar vaak heb je dat niet snel door dat er beestjes samen met jou in de woning vertoeven! Maar pas wel op: het is echter niet dat je ze nauwelijks ziet, dat ze geen schade te aanrichten aan je woning.

De houtworm is er zo eentje die je houten meubels en houten constructies zodanig kunnen aantasten zonder dat je het doorhebt. Hoe weet je of je momenteel last hebt van houtworm en wat kan je er tegen doen? Lees hier enkele tips over controle op houtworm.

Wat is een houtworm? 

Een houtworm is een soort ongedierte in de vorm van torren en kevers. De kevers en torren laten hun insectenlarven achter op de houten constructies die de kleine houtwormen vervolgens zien als voedsel. 

Controle op houtworm: hoe merk je hun aanwezigheid? 

1. Kleine gaatjes 

Als de insectenlarve volgroeid zijn tot een volwassen houtkever, zullen ze zich een weg banen uit de houten constructie en laten ze in dit proces een karakteristiek ronde gaatje achter in het hout. Dit worden wel eens ‘uitvliegopeningen’ van ongeveer 1 à 2 mm. De aanwezigheid van gaatjes in balken etc. betekent niet direct dat de houtworm nog steeds aanwezig is! Vaak zijn de donkere gaatjes redelijk oude gaatjes en gaatjes met een lichtere kleur wijzen eerder op nieuwe openingen. 

Gaatjes in houten balken

Zaagsel rond de houten constructie(s)

Terwijl ze hun weg uit het hout aan het knagen zijn, komt er zaagsel vrij. Ligt er wel wat zaagsel naast je houten constructies? Dan is er grote kans dat je last hebt of hebt gehad van houtworm. Wil je zeker weten of de houtworm nog in je hout zit? Dat kan je via een simpel testje uitzoeken: leg een stukje wit papier onder het hout en laat dit een paar dagen liggen. Vind je na enkele dagen houtsnippers en zaagsel op het papier in kwestie terug? Dan is de houtworm wellicht nog van de partij! Zo niet? Dan kan de houtworm het hout hebben verlaten. 

houtworm verdelger

Andere houten constructies in de omgeving 

Merk je zaagsel of gaatjes bij één houten meubel? Check dan zeker ook andere houten meubels, vloeren of constructies! Houtworm zoekt namelijk ook ander hout op om de larven in te nestelen. 

houtworm in meubels

Houtworm: hoe te bestrijden? 

Je kan in principe in de lokale doe-het-zelfzaak een bestrijdingsmiddel halen om de houtworm te behandelen. Maar zo’n bestrijdingsmiddel is niet altijd even effectief en je loopt risico dat huisdieren en/of kinderen ermee in contact komen. Het is dus een beter idee om een specialist in houtwormbestrijding hiervoor in de schakelen: zij weten hoe ze dit moeten aanpakken kunnen de houtwormen met professionele middelen bestrijden. Veel veiliger en efficiënter. 

Nulli maakt jouw hout houtwormvrij! 

Wil je graag dat een bestrijdingsexpert naar jouw houten meubels, vloeren of constructies komt kijken? bij Nulli staan wij altijd klaar om jou de hulp te bieden die je nodig hebt. Bij ons kan je zowel terecht voor vrijblijvend advies als voor een volledig bestrijdingsplan. Contacteer ons nu of maak een afspraak!