Gaatjes in houten balken: zijn het houtwormen?

Gaatjes in houten balken

Zitten er gaatjes in je houten balken? Dan is dit zeer waarschijnlijk het werk van de houtworm. Houtworm is, zoals zijn naam het al verraadt, zeer actief in hout en kan veel schade aanrichten aan bijvoorbeeld houten meubelstukken, maar ook houten bouwconstructies- en balken. Waarom nestelt de houtworm zich zo graag in onze houten balken? En wat kunnen we hiertegen doen?

Actieve houtworm: zo herken je het

Het eerste teken van een houtwormplaag is meestal zaagsel. De houtworm ontwikkelt zich namelijk door zich continu met hout te voeden en knaagt zich ook een weg naar buiten. Hierdoor ontstaan de kleine, typische gaatjes. Dat zijn de uitvliegopeningen, waar de volwassen insecten later ook letterlijk door uitvliegen. Dan valt er zaagsel van de houten balken. Merkt u op dat er zaagsel in de buurt van hout ligt? Dan heeft u mogelijk last van houtworm. 

Doe de test 

Wil je er zeker van zijn dat de houtworm aan het werk is? Dan kan je via een simpel trucje checken of de houtworm nog steeds actief is. Leg een stukje wit papier of stukje bleek stof onder het hout en laat dit gedurende een bepaalde tijd liggen. Zie je na enkele uren zaagsel liggen op het papier of het stukje stof? Dan leeft de houtworm nog steeds. Zie je gaatjes in het hout, maar is het papier of het stuk stof nog steeds kraaknet? Dan is de houtworm normaal gezien niet meer actief. 

Extra tip: Je kan ook vaak aan de gaatjes zelf zien of de houtworm al uit je hout verdwenen is. Nieuwe gaatjes zijn namelijk lichter van kleur aan de binnenkant dan oudere. 

Zit de houtworm in andere houtconstructies in de omgeving? 

Als de houtworm niet meer actief is in jouw houten balken, betekent dit niet automatisch dat ze volledig uit je huis verdwenen zijn! Ze kunnen een weg gezocht hebben naar nieuw hout om van te snoepen zoals houten meubelstukken, vloeren of andere houten constructies. Check dus zeker je andere houten attributen in huis op gaatjes of zaagsel!

Gevolgen van een actieve houtworm

Als de houtworm gedurende een lange tijd actief is in het hout, kan dit ernstige gevolgen hebben voor je houten constructie. De houtworm kan zich tussen de 2 en 10 jaar schuilhouden in het hout en de constructies volledig vernielen van binnenuit. 

  • Vaak is er in dat geval geen andere oplossing meer dan de houten constructie deels te vervangen.
  • Een andere optie is een extra balk plaatsen om meer steun te bieden aan de constructie. Indien er voor die tweede optie gekozen is, laat je uiteraard ook beter de bestaande balken eerst behandelen tegen de plaag alvorens de extra balk te bevestigen. 

Enfin, het spreekt vanzelf dat je het liever zo ver niet laat komen. in een vroeger stadium tot houtwormbestrijding overgaan bespaart je een hoop kopzorgen en hoge herstelkosten.

Preventie voor houtworm

Om te vermijden dat de houtworm zich een weg baant naar jouw houten constructie, kan je ze laten behandelen door een specifieke insectenbestrijder. We raden je wel aan om dit niet zelf te doen en een specialist erbij te halen, want veel doe-het-zelf middeltjes zijn écht niet voldoende, zeker niet voor grotere houten draagconstructies.

De experts van Nulli kunnen het probleem zeer correct detecteren en de beste oplossing zoeken voor jouw situatie. Denk je dat je last hebt van houtworm en wil je graag dat we even komen kijken? Neem dan contact op en maak een afspraak.