Kelder ventileren tegen schimmels

kelder ventileren tegen schimmels

Schimmels en kelders zijn helaas goede vrienden. In slecht verluchte kelders ontstaat snel condens en dat brengt vervelende schimmels met zich mee. Schimmels zijn schadelijk voor de gezondheid en moeten dus aangepakt worden. De beste manier om dat te doen? Je kelder ventileren tegen schimmels!

Hoe kan een ventilatiesysteem schimmels voorkomen?

Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat je binnenshuis steeds verse buitenlucht inademt. Maar wat heeft dat met schimmels te maken? Veel meer dan je zou denken, want er is wel degelijk een link tussen schimmels en verse lucht. Schimmels in de kelder hebben twee zaken nodig om te groeien: vocht en een voedingsbodem. Een ventilatiesysteem kan de voedingsbodem voor schimmels natuurlijk niet wegnemen, maar wel het vocht.

De meeste schimmels groeien namelijk op plaatsen waar vochtproblemen ontstaan zijn door condensvorming. Het gaat dan om natte ruimtes zoals de keuken, de badkamer of de kelder. Denk bijvoorbeeld aan de aangedampte ramen na een warme douche. Er hangt dan veel waterdamp in de lucht. Die waterdamp komt in contact met koude muren en plafonds waardoor er condens ontstaat. Kleine waterdruppeltjes hangen aan de muren en plafonds.

Een ventilatiesysteem zorgt er echter voor dat die vochtige lucht met waterdamp snel afgevoerd wordt. Condens krijgt zo de kans niet en er vormen zich geen vochtplekken op de koude muren en plafonds. En zo kunnen er dus ook geen schimmels ontstaan.

Kelders zijn gevoelig voor schimmels

In de kelder wordt er amper verlucht. Meestal is er zelfs geen raam aanwezig. De waterdamp blijft er dus gewoon in de lucht hangen en zal onvermijdelijk neerslaan op de koude keldermuren. Zo ontstaan er lokaal vochtplekken op de muren door condens. Het is de ideale broeihaard voor schimmels. Ze hebben weinig licht nodig en kunnen zich voeden met het vocht en de bouwmaterialen.

Een goede ventilatie is daarom extra belangrijk in de kelder. Dat is zeker zo wanneer je de kelder actief gebruikt. De relatieve luchtvochtigheid moet steeds tussen de 40 en 60 % schommelen. Stijgt de luchtvochtigheid te ver, dan zullen zich al snel condensplekken vormen.

Hoe werkt een ventilatiesysteem?

Tegenwoordig worden enkel nog de ventilatiesystemen van het type C en D geïnstalleerd.

Bij een mechanisch ventilatiesysteem van het type C wordt de vervuilde lucht actief weggezogen uit je woning. De vochtige lucht verdwijnt dus continu uit je kelder. Op die manier ontstaat een kleine onderdruk in je woning waardoor er vanzelf verse lucht wordt aangezogen via roostertjes die in de ramen verwerkt zijn. Er is zo steeds luchtcirculatie.

Mechanische ventilatiesystemen van het type D worden ook balansventilaties genoemd. Ook het aanzuigen van verse, droge buitenlucht gebeurt dan mechanisch. Het is de beste manier om je woning van gezonde lucht te voorzien. Bij deze systemen gebruikt men een warmtewisselaar. De warmte uit de afgezogen lucht wordt op die manier gerecupereerd en gebruikt om de koude buitenlucht op te warmen. Zo treedt geen warmteverlies op.

Waarom moeten schimmels in de kelder aangepakt worden?

Zijn die schimmels dan zo schadelijk? Ja! Ze zijn erg slecht voor de gezondheid. Schimmels produceren zogenaamde sporen om zich voort te planten. Die sporen dwarrelen door de lucht en zijn erg giftig. Wie schimmelsporen inademt, krijgt last van de luchtwegen. Ook huidirritaties, droge ogen, hoofdpijn en vermoeidheid zijn symptomen. Het is extra opletten geblazen voor zwarte schimmels. Die produceren erg schadelijke sporen.

De schimmelsporen vind je niet alleen op de muren. Ze bereiken ook tapijten, meubels en gordijnen en kunnen daar dan nieuwe schimmelkolonies veroorzaken. Schimmels pak je dus beter vroeg dan laat aan. Zo niet, dan verspreidt het probleem zich razendsnel.

Volstaan antischimmelmiddeltjes dan niet?

Schimmels zie je enkel op het oppervlak van de muur of het plafond, maar de schimmeldraden zitten tot veel dieper in het metselwerk verankerd. Wanneer je ze enkel aan de oppervlakte doodt met een huis-tuin-keukenmiddeltje of een bleekmiddel, kunnen ze snel terugkeren. Bij Nulli gebruiken we speciale schimmelverwijderingsproducten om de schimmel tot diep te vernietigen.

Eenmaal de schimmel weggehaald is, blijft ventileren ontzettend belangrijk om de schimmels ook weg te houden uit je woning. Enkel zo kan je de oorzaak van het probleem aanpakken.

Wat zijn andere voordelen van de kelder ventileren?

Ventilatiesystemen zijn de beste manier om schimmels in de kelder te bestrijden en te voorkomen. Maar een dergelijk mechanisch ventilatiesysteem heeft nog meer voordelen.

  • Je ademt steeds gezonde lucht in.
  • Met bepaalde ventilatiesystemen kan je ook pollen en andere schadelijke stoffen wegfilteren.
  • Vervelende geuren verdwijnen snel uit je woning

Nulli verjaagt schimmels uit je woning

Heeft je kelder last van schimmels? Dan helpen we je bij Nulli graag om de schimmels uit je woning te verjagen. Onze experten verjagen ook houtworm en huiszwam. Dat doen we steeds op een professionele manier en met efficiënte producten. En om te voorkomen dat schimmels terugkeren, is een ventilatiesysteem aan te raden. Zo kan je op beide oren slapen. Vraag je gratis diagnose aan, wij verdelgen met garantie!