Zwarte schimmel op de muren? Wat nu?

schimmel in huis

Schimmelvorming in je woning: het is en blijft geen pretje. Vandaag de dag bestaan er gelukkig goede isolatie- en ventilatiemogelijkheden om vochtproblemen, en daarbij ook schimmelvorming, te voorkomen. Krijg je er toch mee te maken? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Wij helpen je graag verder.

Zwarte schimmels: hoe ontstaan ze? 

Bij langdurige blootstelling aan vocht in huis en een gebrek aan ventilatie (aanvoering van frisse lucht) is er grote kans dat je na een tijd te maken gaat hebben met schimmels. Het vocht gaat zich namelijk hechten aan koudere oppervlakken en voor vochtplekken zorgen. 

Gebeurt er niks aan de hoge luchtvochtigheid? Dan zal de ruimte vochtig blijven en krijgen schimmels dus de kans om zich te verspreiden. Vooral in ruimtes zoals de badkamer, keuken of wasruimte zullen schimmels meer de kans krijgen om zich te vormen en te verspreiden. 

Hoe schimmelvorming voorkomen? 

Zoals hierboven al vermeld zijn schimmels verzot op vochtige ruimtes met weinig ventilatie. Je zal dus eerst zeker moeten zorgen voor voldoende ventilatie in ruimtes waar je veel te maken hebt met vocht. Een regelmatige doorstroming van frisse lucht, zorgt namelijk voor een normale luchtvochtigheid. 

Daarnaast is het ook weer essentieel dat je vocht geen kans geeft om in de ruimte te komen. Een slechte isolatie, verouderde gevel of de aanwezigheid van koudebruggen in huis laten vocht de vrije loop, waardoor je vroeg of laat te maken zal krijgen met vochtproblemen. Laat je woning dus zeker checken voor onderliggende problemen door een expert! 

Zwarte schimmels: hoe verwijderen? 

Zelf aan de slag gaan 

Het is zover: je hebt last van zwarte schimmels in huis. Wat nu? Als de zwarte schimmel zich nog niet ver heeft verspreid en er dus nog maar een klein oppervlakte aangetast is, kan je zelf proberen aan de slag te gaan. Een mengeling van schoonmaakazijn en soda zou zeker dienst kunnen doen, maar ook met chloor in combinatie met water kan je de schimmel verwijderen. Bovendien bestaan er tegenwoordig ook schimmeldodende middelen die je in je lokale drogisterijen kan aankopen. 

Wanneer je zelf aan de slag gaat, is het erg aangeraden om handschoenen en een mondkapje te dragen bij het gebruiken van deze middelen. Ze zijn namelijk bijtend en kunnen voor huidirritatie zorgen. Ook het inademen van schimmelsporen die vrijkomen tijdens het schoonmaken kan erg nefast zijn voor je gezondheid. Mondkapje op dus!

Om te voorkomen dat je later weer problemen krijgt, kan je best even kijken of je geen ventilatiesysteem nodig hebt. Daarvoor kun je zeker bij ons terecht. 

Gespecialiseerd bedrijf inschakelen

Indien het probleem al verder gevorderd is, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. We rekenen af met de schimmels, restaureren het plakwerk en zorgen voor een definitieve oplossing voor de vochtproblemen die aan de basis lagen van de schimmelvorming. 

Wil je het liever aan een specialist overlaten? Nulli heeft veel ervaren experten in huis die graag bij jou op inspectie komen en de juiste oplossingen toereiken. Wil je graag dat er een vochtspecialist van Nulli bij je langskomt? Maak dan nu een afspraak!