Ventilatie plaatsen tegen schimmels en huiszwam

ventilatie in huis

Elke woning kan met vochtproblemen worden geconfronteerd; van condensatie tot aan doorslaand vocht. Het vervelende aan vochtproblemen is echter, dat ze vaak niet op tijd worden ontdekt. Dit kan ertoe leiden, dat een woning al langere tijd met vochtproblemen kampt zonder dat u hier weet van heeft.

Indien dit proces te lang voortduurt, dan kunnen de vochtige plekken op termijn een uitstekende voedingsbodem vormen voor diverse schimmels en zwammen. Vooral in de ietwat nattere ruimten in een woning, zoals de keuken, badkamer en kelder. In veel gevallen kan het installeren van een ventilatiesysteem een perfecte oplossing bieden.

In dit artikel geven wij meer informatie over schimmels, hoe deze in een woning terecht komen en wat u op een dergelijk moment kunt ondernemen. 

Wat is de oorzaak van schimmels in huis?

Schimmels zijn zeer kleine organismen, die zich voeden met vocht. In de natuur kunt u vaak paddenstoelen en schimmels terugvinden op vochtige plekken, zoals een natte boombast of vochtige aarde. Binnenshuis verloopt dit proces op eenzelfde manier. Wanneer u ergens in huis vochtige plekken kunt waarnemen, dan bestaat de kans dat schimmelsporen zich hier vasthechten.

Wanneer u eenmaal last heeft van vochtproblemen in huis, dan zullen de schimmelsporen precies deze plekken zoeken en vanuit daar groeien. Schimmels kunnen zich erg snel vermenigvuldigen, totdat u met een schimmelkolonie te maken heeft. In nog ergere gevallen ontwikkelen er zich zelfs huiszwammen.

Dit is vaak de reden dat u tegelijkertijd een muffe geur kunt waarnemen, want schimmelkolonies kunnen gassen produceren die ook wel ‘volites’ worden genoemd. Het spreekt voor zich dat u dit het beste voorkomt, want schimmels zijn zowel schadelijk voor uw woning, als uw gezondheid.

Zijn schimmels gevaarlijk voor uw woning?

Schimmelsporen kunnen op vrijwel elk oppervlak gedijen. Dit varieert van muren en plafonds, tot meubels, textiel, boeken en stoffering. De schimmels groeien bovendien niet alleen oppervlakkig, maar dringen diep tot in het materiaal of het oppervlak door. Dit kan op termijn gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld wanneer houten onderdelen van uw woning door schimmels zijn aangetast. Deze kunnen onherstelbaar beschadigd raken, waardoor u riskeert dat u hele onderdelen van uw huis zult moeten vervangen. Dan is het hoog tijd voor schimmelbestrijding.

Hoe kunt u schimmels verwijderen?

Wanneer u schimmels in huis wilt bestrijden, dan is het van belang dat u de exacte oorzaak van het vochtprobleem vindt. Dit kan bijvoorbeeld vocht uit de kelder zijn, doorslaand vocht via uw gevel of een lekkage. In veel gevallen zijn condensatieproblemen de boosdoener.

Wanneer u bijvoorbeeld in uw badkamer geen afdoende ventilatiemogelijkheden heeft, dan zal de ruimte continu vochtig blijven en schimmels gestaag doorgroeien. In alle gevallen waarbij condens voor schimmelgroei zorgt, kunt u dit oplossen door het installeren van een ventilatiesysteem.

Installeer een mechanisch ventilatiesysteem om schimmels vaarwel te zeggen

Een ventilatiesysteem zorgt ervoor, dat vochtige lucht goed kan worden afgevoerd uit uw woning. Tegelijkertijd wordt frisse en droge lucht aangevoerd. Op die manier heeft condens geen kans meer om zich te hechten aan oppervlakken in uw huis.

Zodoende zullen schimmelsporen ook geen manier meer vinden, om zich te verspreiden.

Wilt u weten welke oplossing in uw situatie passend is? Neem dan snel contact op met Nulli. Wij weten als geen ander hoe we schimmels kunnen verwijderen en bestrijden, zodat u daarna weer van een fris en droog huis kunt genieten.

Afrekenen met schimmels of huiszwam?
Vraag uw gratis diagnose aan, wij lossen het probleem op met garantie !