Huiszwam in de kruipruimte? Wat nu?

schimmel in de kelder

Huiszwammen vinden in de kruipruimte hun ideale habitat. De relatieve luchtvochtigheid is er hoog, er treden soms vochtproblemen op en er is meestal hout aanwezig. Huiszwammen voeden zich met vochtig hout en kunnen zich razendsnel verspreiden. Het is belangrijk om ze snel aan te pakken en zo schade aan je woning te voorkomen.

Wat is en doet een huiszwam?

Je kan de huiszwam vergelijken met een schimmel, maar dan groter en nog vervelender. Huiszwammen hecht zich vooral op houten oppervlaktes, want die dienen als hun voedingsbron. Dat kunnen houten steunbalken in je huis zijn, maar ook houten vloeren, deuren, trappen of meubels.

Huiszwammen hebben vocht nodig om te groeien. Zie je huiszwammen in de kruipruimte of kelder van je woning? Dan heb je dus te maken met een vochtprobleem. Eenmaal zwammen in de kruipruimte zitten, groeien ze snel. Ze kunnen zelf vocht aanmaken en verplaatsen zich voor je het weet over de hele houten constructie van je huis.

Waarom groeien huiszwammen in kruipruimtes?

Kruipruimtes zijn extra gevoelig voor huiszwammen. Dat is natuurlijk niet verwonderlijk. Huiszwammen hebben enerzijds vocht en anderzijds hout nodig om te kunnen groeien. Kruipruimtes bevinden zich ondergronds en worden dus omgeven door vochtige grond. Er treden, net zoals bij gewone kelders, sneller vochtproblemen op door opstijgend vocht. Aangezien er ook amper verlucht wordt, is de relatieve luchtvochtigheid er een stuk hoger. Er vormt zich snel condens en dat zorgt voor vochtplekken in de kruipruimte.

Huiszwammen voeden zich met de houten balken in de kruipruimte. Ook houten meubels, zoals opbergkasten, kunnen aangetast worden door de huiszwam.

zwam in hout

Zijn huiszwammen in de kruipruimte gevaarlijk?

Huiszwammen moeten zo snel mogelijk op een grondige manier verwijderd worden. Ze zijn namelijk verre van onschuldig. Ten eerste zijn ze natuurlijk een doorn in het oog. Ze ontsieren de kruipruimte en brengen een muffe geur met zich mee.

Maar huiszwammen kunnen ook je woning aantasten. De zwammen verspreiden zich razendsnel via hun schimmeldraden en nestelen zich diep in het hout. Ze groeien dus niet alleen aan de oppervlakte van het hout, maar vernielen langzaam aan de diepere lagen van het hout. Dat is niet zonder gevaar. De zwammen voeden zich met het hout waardoor de balken stevigheid verliezen. Huiszwammen kunnen ook door beton en cement groeien via die schimmeldraden. Ze voeden zich ook met vezelplaten en ander verwerkt hout. Zelfs karton en papier kunnen als voedingsbron dienen voor de huiszwam in de kruipruimte.

Pak je de huiszwammen in de kruipkelder niet aan, dan breng je met andere woorden je woning zelf in gevaar.

Hoe herken je huiszwammen?

Hoe sneller je de huiszwam aanpakt, hoe beter dus. Maar hoe herken je een huiszwam in een vroeg stadium? De huiszwam start als een witte vlek op het hout. Daarna, wanneer de huiszwam zich goed kan voeden met vochtig hout, ontstaan de vruchtlichamen. Dat zijn bruine of gele vlekken die er stoffig uitzien. Vaak hebben de vruchtlichamen een witte rand. Huiszwammen hebben ook een specifieke geur die je ongetwijfeld zal opmerken.

schimmel in de kelder

Hoe bestrijden we huiszwammen in kruipruimtes?

Om grote problemen met je huis te vermijden, moeten we de huiszwammen grondig bestrijden. Er zijn ook middeltjes op de markt die beweren huiszwammen te verdelgen, maar die leveren slechts gedeeltelijk de oplossing. Het is namelijk erg belangrijk dat alle schimmeldraden in het hout gedood zijn. Enkel dan kan de huiszwam in de kruipruimte niet voor nog meer schade zorgen. Zelfs wanneer slechts een klein stukje van de huiszwam overleeft, plant de schimmel zich snel terug voort.

Bij Nulli weten we hoe we huiszwammen grondig kunnen aanpakken. We gebruiken professionele verdelgingsmiddelen zodat je er zeker van kan zijn dat de huiszwam niet meer terugkeert. Verder is het ook belangrijk om het vochtprobleem in de kruipruimte op te lossen. Gaat het om opstijgend vocht, dan kunnen vochtexperts je kruipruimte bekuipen. Is condens het probleem, dan kan je denken aan een mechanisch ventilatiesysteem.

Hoe kan je de huiszwam in kruipruimtes voorkomen?

Om huiszwammen in de kruipruimte te voorkomen, moet je vochtproblemen voorkomen. Enkel zo blijft het hout in je kruipruimte gevrijwaard van huiszwammen. Zo kunnen de huiszwammen zich niet ontwikkelen. Vochtige kruipruimtes moeten behandeld worden tegen vocht en verluchten helpt om de vochtige lucht naar buiten te verjagen.

Nulli verjaagt huiszwammen uit je kruipruimte

Heb je huiszwammen in de kruipruimte van je woning opgemerkt? Dan helpen we je bij Nulli graag om die vervelende huiszwam voor eens en voor altijd uit je woning te verjagen. Onze experten weten ook als geen ander hoe ze schimmels en houtworm moeten verdelgen. Dat doen we steeds op een professionele manier en met kwalitatieve producten. Vraag je gratis diagnose aan, wij verdelgen met garantie!