Schimmel in de badkamer? Hoe voorkomen en bestrijden?

schimmel in huis

Het is algemeen geweten dat schimmelvorming vaker voorkomt in vochtige ruimtes. Schimmels zijn namelijk dol op vochtige plekken en kunnen hier het beste overleven. Een plaats in je woning zoals de badkamer heeft om die reden ook gevoeliger meer kans om ooit in aanraking te komen met schimmels. Kan je voorkomen dat schimmels ooit optreden in je badkamer en wat moet je doen als je er last van hebt. 

Schimmels in de badkamer: hoe te voorkomen?

De natuurlijke manier: ventileren, ventileren, ventileren!

De meest praktische manier om je badkamer te behoeden voor schimmelvorming? Ventilatie plaatsen tegen schimmels! Een ruimte met een hoge luchtvochtigheidsgraad is een paradijs voor schimmels en moet je dus ten zeerste proberen te vermijden. Zet dus om te beginnen regelmatig je raam open zodat de vochtige lucht kan wegglippen en er frisse, droge lucht binnenkomt. Dit is de meest natuurlijke manier om vochtproblemen te voorkomen.

De mechanische manier: installeer een badkamerventilator

Heb je weinig mogelijkheden om te ventileren of blijkt dit toch niet genoeg te zijn om de ruimte te ontvochtigen? Dan kan een badkamerventilator wel dienen. Zo’n ventilator zal op mechanische wijze de vochtige lucht naar buiten brengen en de ruimte vullen met droge, zuivere lucht. Op die manier zal je badkamer veel sneller drogen dan normaal, waardoor de kans op schimmel extreem klein wordt. Een kleine investering, want badkamerventilators zijn absoluut niet door én zeer eenvoudig te installeren.

Ik heb last van schimmels: wat nu?

Blijk je toch last te hebben van schimmels op je badkamermuren, vloer of -plafond? Dan kan je ze zelf op verschillende manieren proberen te verwijderen. Dat kan via bijvoorbeeld chloor, soda of een verwijderingsmiddel uit doe-het-zelfzaak. 

Voor tegels is het aangeraden om met plantenspuit een bleekwateroplossing aan te brengen op de schimmelplekken, even te laten intrekken en vervolgens goed af te spoelen met water. Wanneer de schimmel zich op het plafond heeft genesteld, kan je beter gebruik maken van soda. Deze laat je even intrekken en schrob je erna met een borstel af. Wil je zeker zijn van je stuk? Dan zijn professionele anti-schimmelproducten zeker een goed idee. Deze zijn misschien wel iets duurder, maar vaak veel effectiever dan huishoudproducten zoals soda en bleekmiddel. Hardnekkige schimmels kan je ook chemisch laten bestrijden, maar dat is niet altijd een goed idee.

Het voornaamste punt blijft wel: nadat de schimmelplekken verwijderd zijn, moet je ze natuurlijk in de toekomst ook voorkomen. En dat kan eigenlijk bijna alleen maar wanneer je erin slaagt de badkamer voldoende te verluchten. Anders komt het probleem na een tijdje gewoon weer terug.

Nulli maakt komaf met schimmels in de badkamer

Opgelet!  Bespreek jouw methodes zeker even met een expert vooraleer je zelf aan de slag gaat. Je kan namelijk veel schade toebrengen aan je muren, vloer of plafond als dit niet correct of met een verkeerd middel wordt uitgevoerd. De experts van Nulli kan je dagelijks bereiken met al je twijfels en vragen.

Wij helpen je graag verder! Wil je liever dat een expert hiernaar kijkt en de beste oplossing toereikt? Onze vochtspecialisten komen graag bij je langs om de schimmels te bekijken en de juiste methodes uit te kiezen. Contacteer ons nu als je vragen hebt of maak vandaag nog een afspraak met één van onze vakmannen.