Hoe herken je huiszwam en welke schade kunnen huiszwammen aanrichten?

huiszwambestrijding

De huiszwam ben je liever kwijt dan rijk in je huis. Als de huiszwam zich een weg binnen baant, verspreidt het razendsnel en verwoest het alles wat op z’n pad komt. Het behoort daarom tot de één van gevaarlijkste schimmels die er bestaan. Beter voorkomen dan genezen dus! Maar hoe zorg je dat de huiszwam niet op bezoek komt en wat kan je ertegen doen als het wel zover is? 

De huiszwam: wat is het? 

Huiszwam is een zwam of schimmel die verschillende materialen zoals hout vooral aantast binnenshuis. In de buitenlucht zal je de schimmel zo goed als nooit tegenkomen. De huiszwam is vooral fan van naaldhout en loofhout en nestelt zich graag in een vochtige omgeving met slechte ventilatie. De ideale temperatuur voor de schimmel om zich te ontwikkelen? tussen de 3 à 26 graden. 

Wat zijn de gevolgen van huiszwam? 

Ten eerste beschadigt de huiszwam vele materialen en zijn deze vaak zelfs onbruikbaar nadat de schimmel zijn passage heeft gedaan. De huiszwam nestelt zich namelijk erg diep in de materialen en verwoest op die manier de binnenconstructie van de materialen.

Vooral hout zal snel bezwijken als de schimmel er zich op nestelt. Maar ook het metselwerk kan na een tijd beschadigd raken. Muren worden vochtig en week, verflagen bladeren af en ook pleisterwerk brokkelt af. Met andere woorden: de veiligheid van uw woning kan misschien niet meer gegarandeerd worden eens de huiszwam zich in uw huis een weg heeft gebaand. 

Niet alleen de constructie van je woning zal eronder lijden, maar langdurig contact met de schimmel kan ook voor gezondheidsproblemen zorgen. Als je de schadelijke stoffen van de zwam inademt, kan dit namelijk zorgen voor luchtwegaandoeningen, irritaties aan de huid, jeuk, eczeem, en zelfs vorming van allergieën.  

Hoe kan je de huiszwam herkennen? 

De huiszwam is veel groter dan andere schimmels en kan je de dus makkelijk met het blote oog detecteren. Huiszwam kan tot wel tientallen centimeters groot worden. Het vruchtlichaam is bruin- of roodkleurig en heeft vaak een ronde vorm. Aan de het lichaam hangen schimmeldraden die zich verder nestelen op het oppervlak. 

Hoe bestrijden we de huiszwam? 

Het is vooral belangrijk dat jij de huiszwam snel opspoort en herkent. Zelf de strijd aangaan met de huiszwam heeft weinig zin. Waarom? Wel, het vruchtlichaam mag dan wel zichtbaar zijn, je kan lang niet alle onderdelen van de schimmel met het blote oog zien en vervolgens verwijderen. Alleen het vruchtlichaam verwijderen zal bovendien het probleem zeker niet volledig oplossen.

Want zolang niet alles van de zwam verwijderd is, zal de schimmel zich verder ontwikkelen en verspreiden en bijgevolg je woning blijven beschadigen. Je laat dit werk dus beter aan een specialist over. 

Heb jij last van huiszwam of denk je last te hebben van de schimmel? De experts van Nulli helpen je graag verder en zullen er alles aan doen om de huiszwam uit jouw woning te krijgen. Contacteer ons voor vrijblijvend advies en/of een gratis analyse.