5x veel gemaakte fouten bij houtworm bestrijden

houtworm verdelger

Houtwormen zijn vervelende wormen die zich voeden met hout. Ze planten zich snel voort en kunnen de draagconstructies van je woning ernstig beschadigen. Die vervelende beestjes moeten dus absoluut bestreden worden.

Er zijn verschillende middeltjes op de markt die claimen dat ze een houtwormplaag kunnen bestrijden. Ook verschillende huis-tuin-keukenmiddeltjes zouden helpen tegen de houtworm. Hieronder vertellen je waarom die middeltjes niet werken en we zetten de meest gemaakte fouten bij houtwormbestrijding op een rijtje. Zo kan jij ze niet meer maken.

Houtworm bestrijden met azijn

De meest hardnekkige mythe is dat je een houtwormplaag kan bestrijden met azijn. Jammer maar helaas, dat zal niet voldoende zijn. Wanneer je azijn aanbrengt op het hout, zal het nooit diep genoeg doordringen om de houtwormen en de larven ook echt te doden. Je zou het azijn kunnen injecteren, maar zelfs dan is succes allesbehalve gegarandeerd (en je hebt het juiste materiaal nodig).

Houtworm verdrijven met ammoniak

Een ander middel dat soms ingezet wordt bij de strijd tegen houtwormen is ammoniak. Het spreekt voor zich dat ammoniak een bijzonder sterk middel is en het kan de houtwormen ook effectief doden. Maar dan alleen in kleine houten objecten die aangetast zijn door de houtworm, zoals stoelen of tafels. Ammoniak dringt namelijk niet diep genoeg binnen in het hout. Larven of eitjes van de houtworm of boktor zitten dieper in het hout. Je doodt dus lang niet alle dieren.

Hout insmeren met petroleum

Houtwormen kan je ook proberen verjagen met petroleum. Het is een populair middel dat vooral vroeger vaak in de strijd gegooid werd. Maar hier geldt hetzelfde als bij ammoniak. Enkel de houtwormen en larven die tegen de oppervlakte van het hout zitten, zullen ook echt gedood worden. Petroleum dringt niet diep genoeg door in dik hout om de hele houtwormplaag uit te roeien.

En petroleum is natuurlijk een olie en dus bijzonder ontvlambaar. Wanneer er ooit een brand in huis zou uitbreken, zullen de met petroleum bewerkte houten delen van de woning als brandversnellers werken. Allesbehalve een goed idee dus.

houtworm in meubels
De gekende huis-tuin- en keukenmiddelen voor houtwormbestrijding zijn eigenlijk alleen het proberen waard bij kleinere houten objecten.

Houtwormbestrijding met warmte

Houtwormplagen zouden niet meer gevreesd worden als je ze zou kunnen bestrijden met een haardroger, maar hitte kan wel helpen in de strijd tegen de houtworm en boktor. Kleinere voorwerpen kan je een tijdje in de oven plaatsen en verhitten tot maximaal 60 graden. Het hout zal zo niet in vlammen schieten, maar de houtwormen zullen niet overleven.

Ook extreme koude kan je gebruiken. Heb je een houten standbeeldje dat opgevreten wordt door de houtworm, dan kan je het twee weken in de diepvries steken. De houtworm kan dat onmogelijk overleven. Voor grote voorwerpen of houten draagbalken kan je de diepvries of de oven jammer genoeg niet gebruiken.

Houtworm bestrijden met vergif

Het efficiëntste middel tegen de houtworm is een gespecialiseerd gif dat houtwormen verdrijft. Je kan het verkrijgen bij tuincentra, maar zonder speciale apparatuur is zelfs dat gif niet erg veelbelovend. Het zal namelijk niet diep genoeg indringen in het hout om alle wormen, larven en eitjes te doden.

Dit soort gif tegen houtwormen moet geïnjecteerd worden in het hout om zijn werk te kunnen doen. Je moet daarom een beroep doen op gespecialiseerde bestrijders. Zij hebben de juiste apparatuur om een einde te maken aan de houtwormplaag. Bovendien is gif tegen houtwormen bijzonder agressief en er moet dus ook zorgvuldig mee omgesprongen worden.

Gaatjes in houten balken

Nulli verjaagt de houtworm voor eens en voor altijd

Heeft je woning last van houtworm? Contacteer Nulli dan voor een professionele aanpak die wél werkt.

Bij Nulli injecteren we het hout met een effectief middel. Het heeft een langdurig effect en dat is nodig, want houtwormen zijn hardnekkige beestjes. In de meeste gevallen zijn daarom meerdere behandelingen nodig. We gebruiken speciale injectieapparatuur die garant staat voor een effectieve behandeling. Andere methoden die we soms inzetten zijn bevriezing, verhitting of vergassing. Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

Ook om schimmels of huiszwammen te bestrijden kan je bij Nulli terecht. Dankzij onze professionele aanpak komen die ongewenste gasten nooit meer terug. Vraag je gratis diagnose aan, wij verdelgen met garantie!