Houtworm zelf bestrijden: kan dat? En met welke middelen?

houtwormbestrijding

Houtwormen kunnen op termijn enorm veel schade aanrichten aan uw woning, vooral als uw pand veel houten onderdelen bevat. Vooral de wat oudere panden die nog met houten bielzen zijn gebouwd, kunnen ernstige gevolgen ondervinden van de aanwezigheid van houtworm.

Wanneer u het vermoeden heeft dat u schade van houtwormen in huis heeft, raden wij u eigenlijk altijd aan direct met Nulli te bellen voor professionele houtwormbestrijding.

Wilt u toch liever zelf aan de slag? Dan hebben wij in dit artikel informatie en wat tips voor u samengesteld, zodat u een betere overweging kunt maken.

Optie 1: Chemische bestrijdingsmiddelen

Wanneer mensen houtworm ontdekken, dan is het eerste redmiddel dat opkomt vaak een speciaal bestrijdingsmiddel uit de bouwmarkt. Er zijn meerdere merken en varianten beschikbaar die u op zich zelf mag toepassen. Al willen we daar toch een kanttekening bij plaatsen: die middelen zijn chemisch van aard. U heeft beschermende kleding nodig, handschoenen en een mondkapje. Daarnaast zorgt u best ook voor een goede drukspuit.

Voor chemische bestrijding van houtinsecten in huis zult u eerst het hout goed schoon moeten maken en dient u restjes boormeel en stof goed weg te vegen. Dit geldt ook voor eventuele verf- of beitslagen.

Het beste kunt u het middel met een drukspuit in de openingen aanbrengen, zodat de houtwormen en huisboktor goed worden bestreden. Wanneer niet alle plekken worden bereikt, dan kunnen een paar houtwormen overleven die zich alsnog verder gaan verspreiden. Dit dient dus grondig en secuur te gebeuren.

Houtworm zelf bestrijden heeft helaas wel nadelen

Zoals u ziet vergt het aanbrengen van chemische middelen aardig wat werk en kan er ook wel een en ander fout lopen. Dat zelf doen zouden we dus niet aanraden. Daarnaast dient u er ook rekening mee te houden, dat deze middelen soms zeer schadelijk voor het milieu kunnen zijn wanneer er iets fout loopt.

Heeft u kinderen of huisdieren? Dan mogen zij de eerste 2 dagen zeker niet in de ruimte komen waar u het middel heeft toegepast. Dit kan vanzelfsprekend voor problematische situaties zorgen.

Wij raden daarom deze methode meestal af voor panden die bewoond zijn of waar op korte termijn mensen hun intrek zullen nemen.

Optie 2: Petroleum

Een tweede optie die een stuk milieuvriendelijker is, betreft het gebruiken van petroleum. Dit is het middel dat ook wordt gebruikt om olielampen te laten branden. U kunt dit op eenzelfde manier aanbrengen als de chemische middelen zoal hierboven beschreven. Petroleum heeft helaas wel de eigenschap dat het wat moeilijker in het hout kan doordringen, waardoor niet alle houtwormen worden bestreden. U kunt daardoor nadien alsnog houtinsecten in uw woning terugvinden.

Preventieve bescherming van hout

Petroleum heeft daarentegen een extra positieve eigenschap als het gaat om hout: het heeft namelijk een preventieve beschermende werking tegen schadelijke beestjes in het hout. Wanneer u geen last heeft van houtwormen of de boktor, dan kunt u uw hout zo nu en dan met petroleum insmeren. Houtwormen zullen zich dan minder snel nestelen in het hout, daarnaast blijft het hout vanwege de vettige substantie ook soepel. Ook beits heeft een vergelijkbare beschermende werking.

Optie 3: Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes voor houtworm zelf bestrijden

Naast chemische middelen en petroleum kunt u ook nog opteren voor andere preventieve methoden voor houtworm zelf bestrijden.

Dit betreft onder meer vernis, lak, azijn, verf, spiritus en boenwas. Al deze middelen werken echter alleen preventief; houtwormen kunnen hier dus niet mee worden bestreden indien ze reeds aanwezig zijn.

Nulli bestrijdt houtworm effectief en op milieuvriendelijke wijze

Wilt u er zeker van zijn dat de houtworm wordt bestreden? Neem dan snel contact op met het team van Nulli. Wij zorgen ervoor dat uw houten meubilair en onderdelen van uw woning weer bruikbaar zijn en vrij van houtworm en andere diertjes. Zo hoeft u zich geen zorgen meer te maken over de bouwkundige staat van uw huis.

Contacteer ons zeker eens voor een vrijblijvende persoonlijke offerte.

Afrekenen met houtworm, schimmels of huiszwam?
Vraag uw gratis diagnose aan, wij verdelgen uw houtworm met garantie !