Huiszwam bestrijden: methodes en prijzen

huiszwambestrijding

Heeft u last van huiszwam in uw woning of bedrijfsgebouw? Dan kampt u in ieder geval met serieuze vochtproblemen en is de toestand al ver gevorderd. Hoog tijd om de huiszwam te bestrijden. Hier vindt u alvast meer informatie over de verschillende methodes en kostprijs voor huiszwam- en schimmelbestrijding.

Hoe ontstaat de huiszwam?

De huiszwam ontstaat bijna altijd vanwege achterliggende vochtproblemen in het gebouw die al een hele tijd niet zijn aangepakt. De meest voorkomende oorzaak van huiszwam is een ruimte die vochtig wordt door onvoldoende ventilatie. Dan kan er condens optreden op muren en andere oppervlakken.

Op die vochtige oppervlakken gaan schimmels groeien en na lange tijd ook huiszwam.

Andere factoren die de vorming van huiszwammen in de hand werken zijn een gebrekkige isolatie, weinig licht, hoge luchtvochtigheid en relatief warme binnentemperaturen. De zwammen zullen daarnaast ook makkelijker groeien op houten structuren.

Hoe kan je huiszwam herkennen?

Een huiszwam herken je eigenlijk pas wanneer het vruchtlichaam helemaal ontwikkeld is. Ook bij andere schimmels zoals kelderzwam is dat het geval.

Kenmerken van de huiszwam:

 • Meestal zijn het bruine lagen over elkaar met witte randen.
 • Elke laag is 1 à 2 centimeter dik.
 • Aan de vruchtlichamen zie je fijne schimmeldraden hangen

Het is moeilijk om huiszwammen in hun ontwikkeling al te herkennen. De sporen zijn immers heel moeilijk waar te nemen met het blote oog. Maar er kan wel al een bepaalde geurhinder optreden voordien. Er is trouwens ook een verschil met kelderzwam, al is de oorzaak meestal dezelfde.

Waar komt huiszwam het vaakste voor?

De zwammen groeien het makkelijkste in ruimtes die warm zijn, met weinig licht en een vochtige omgeving en waar wel wat hout aanwezig is, omdat ze daarop het vlotste groeien. Gebruikelijke ruimtes zijn dan ook:

 • Kelders
 • Zolders
 • Kruipruimtes
 • Badkamers
 • Keukens
 • Bergings
 • Tuinhuizen
 • Bijgebouwen die lang gesloten blijven
 • Ongebruikte kamers die ook lang gesloten blijven

Welke schade richt huiszwam aan?

Omdat de zwammen vaak groeien op houten structuren, is houtrot de meest voorkomende schade. De paddenstoelen voeden zich met cellulose en vocht uit het hout en gaan dus het materiaal aantasten met de schimmeldraden.

Niet alleen schade aan materialen is een probleem. De huiszwam scheidt ook sporen af die schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo kunnen er allergische reacties optreden tot zelfs serieuze problemen aan de luchtwegen, zeker voor wie al last heeft van een aandoening zoals astma of een ander longprobleem is het zeer gevaarlijk.

Hoe huiszwam bestrijden?

Sommige mensen denken ten onrechte dat huiszwammen zelf wel bestreden kunnen worden. Dat raden wij ten zeerste af. Het volstaat bijvoorbeeld niet om de paddenstoelen te verwijderen en het raam open te zetten. De achtergebleven sporen en schimmeldraden kunnen gewoon opnieuw gaan groeien achteraf.

Het is vooral zaak om de achterliggende vochtproblemen ten gronde aan te pakken bij huiszwambestrijding. Verder worden de zwammen verdelgd met speciale middelen die professionele uitrusting vereisen.

Meer over huiszwam

Wat kost huiszwambestrijding?

We kunnen over het algemeen pas weten wat de huiszwam heeft veroorzaakt wanneer we bij u ter plaatse gaan en een grondige inspectie doen. We moeten het vochtprobleem aanpakken, en dat kan heel verschillend zijn.

 • Is er sprake van opstijgend vocht? Dan is muurinjectie nodig.
 • Is er condensatie? Dan is er ventilatie nodig.
 • Slaat er vocht door de keldermuren? Dan is er kelderdichting nodig.

Daarom bieden we u altijd eerst een gratis analyse aan zodat we daarna een correcte kostenraming kunnen geven.

Contacteer ons zeker eens voor een vrijblijvende gratis inspectie.

Afrekenen met schimmels of huiszwam?
Vraag uw gratis diagnose aan, wij lossen het probleem op met garantie !