Hoe herken je schade door houtwormen?

houtwormbestrijding

Houtwormen zijn larven van insecten zoals de huisboktor, die leven in en van hout. Ze voeden zich vooral met het in hout aanwezige cellulose en dit kan jarenlang ongezien voortduren, indien u niet op de hoogte bent van bepaalde aanwijzingen dat de diertjes in uw woning aanwezig zijn. De houtworm boort gaten in uw hout, waardoor het hout steeds meer in sterkte en kwaliteit afneemt

Dit is erg zonde bij meubilair en niet-dragende houten onderdelen, doch wordt zelfs gevaarlijk indien het dragende constructies van uw huis betreft.

In dit artikel leggen wij wat tips en informatie aan u voor, waardoor u schade door houtwormen eerder leert herkennen zodat u snel actie kunt ondernemen.

Hoe kunt u houtworm in huis herkennen?

Het is in de praktijk helemaal niet ingewikkeld om de aanwezigheid van houtworm in uw woning te herkennen. U dient alleen wel te weten, op welke tekenen u dient te letten. De wormpjes zijn namelijk erg klein en kunnen zich als zodanig goed verstoppen. Iets dat altijd duidt op houtworm, zijn de welbekende boorgaatjes met kleine hoopjes boormeel. Heel soms kunt u ook de kleine larven zien, maar veelal zitten ze diep in het hout verstopt. 

De gaatjes ontstaan namelijk pas, wanneer de wormen transformeren tot insecten en uitvliegen. Hierdoor duwen ze het overtollige zaagsel uit de gaatjes en kunt u dit waarnemen met het blote oog. Helaas is het dan vaak al te laat, want een deel van uw houten meubels of onderdelen kan al beschadigd zijn.

Houtworm kan zich op veel plaatsen verstoppen

Hout is een prachtig materiaal, maar kan dus worden aangetast door deze kleine diertjes. Indien u veel hout in huis heeft, dan verdient het aanbeveling om dit periodiek na te lopen op de aanwezigheid van houtworm.

Heeft uw woning een houten skelet? Dan raden wij aan, om eens in de zoveel tijd een specialist als Nulli een controle te laten uitvoeren. Zo weet u zeker dat de bouwkundige constructie van uw woning niet in het gedrang komt.

Andere plekken waar houtwormen graag hun buikjes vol eten zijn bijvoorbeeld:

  • Houten meubels zoals banken en stoelen
  • Houten lijsten van schilderijen en foto’s
  • Houten vloeren
  • Houten kozijnen van ramen en deuren
  • Houten trappen
  • Zichtbare en onzichtbare houten steunbalken
  • Houten delen van zolders en kelders
  • Houten panelen in uw woning
  • En natuurlijk ook brandhout dat u gebruikt voor de open haard

Schade die door houtworm kan ontstaan

Omdat de schade niet altijd zichtbaar is, kan het zijn dat u meent dat er niets aan de hand is. Houtwormen kunnen echter in relatief korte tijd uw hout onherstelbaar beschadigen.

Door alle kleine kanaaltjes die ze maken, neemt de sterkte en kwaliteit van het hout af. Dit kan zelfs zo ver gaan, dat een houten element compleet in elkaar zakt. Wij raden daarom altijd aan om grondige controles uit te voeren, om te voorkomen dat u met heel dure schadeposten wordt opgezadeld.

Hoe kunt u schade door houtworm herstellen?

Indien u vermoedt dat er sprake is van houtworm in uw woning, neem dan meteen contact op met Nulli om houtworm te bestrijden. Wij kunnen een speciaal middel gebruiken om in uw houten meubilair te spuiten, waardoor de houtwormpjes worden gedood. Daarna kunnen de gaatjes worden gevuld met plamuur of lijm, waarna wij de oppervlakken mooi opschuren. Neem zeker eens contact op met het team van Nulli voor meer informatie, of een vrijblijvend behandeladvies inclusief heldere offerte.

Afrekenen met houtworm, schimmels of huiszwam?
Vraag uw gratis diagnose aan, wij verdelgen uw houtworm met garantie !