Houtworm verwijderen: wat werkt goed en wat niet?

houtworm verwijderen

U kunt er zomaar mee te maken krijgen: houtwormen in huis. Ook in België komen tot op heden redelijk veel huishoudens in aanraking met houtworm. Indien u houtworm in uw woning ziet, dan is het slim om meteen tot actie over te gaan. Houtwormpjes kunnen het hout in uw woning namelijk ernstig beschadigen.

Indien houtworm vervolgens in dragende onderdelen van uw woning terecht komt, zoals houten steunbalken, dan bestaat de kans dat u deze onderdelen helemaal zult moeten vervangen indien u niets aan de houtworm doet. In dit artikel vindt u daarom handige informatie en tips, zodat u weet wat u kunt doen indien u houtworm dient te verwijderen.

Hoe ontstaat houtworm precies en hoe komt het in uw woning terecht? 

Houtworm kan in elke woning terecht komen, bijvoorbeeld doordat u hout heeft meegenomen met wormpjes. Maar een kever kan ook gewoon uw woning binnenvliegen en het hout vervolgens ‘besmetten’. Houtworm is de larve van verschillende soorten torren en kevers: 

  • Gewone houtwormkever
  • Grote houtwormkever
  • Zachte houtwormkever
  • Huisboktor
  • Spinthoutkevers 
  • Heipaalkever

Al deze kevers leggen eitjes in hout, waar de wormpjes uit groeien. Een gemiddeld kevertje kan tussen de 20 en 60 eitjes leggen, waar de houtworm uit komt en vervolgens uw hout zal gaan eten. Houtworm voedt zich met het cellulose in het hout, net als in de natuur. Op termijn komen de wormpjes bij de uiteinden van het hout, daar kunt u dan hoopjes zaagsel terugvinden. Dit is vaak het moment dat houtworm wordt ontdekt, echter is dan vaak al de nodige schade aan houten onderdelen en meubilair toegebracht.

houtwormkever

Kan houtworm worden voorkomen?

Om houtworm te voorkomen, dient u altijd zeer voorzichtig te zijn met het hout dat u mee naar huis neemt. Leg brandhout liefst altijd buiten, zodat eventuele wormpjes niet in uw interieur terecht komen. Wanneer u tweedehands meubels wilt kopen, let dan ook altijd extra goed op en onderzoek de objecten op gaatjes en broosheid. Lees meer over hoe je schade van houtworm kan herkennen.

Houtworm behandelen met petroleum en andere keukenmiddeltjes: is dat effectief?

Wanneer u zelf houtworm wilt bestrijden, dan heeft u ongetwijfeld al online veel informatie kunnen vinden. Zo zijn er meerdere adviezen om houtworm bijvoorbeeld met petroleum te bestrijden. Men geeft dan aan dat je het hout er mee in dient te smeren, waarna de houtworm vanzelf weg zal gaan. Helaas werken deze middeltjes niet, omdat houtworm tot ver in het hout kan doordringen. En daar komt u zelf veelal niet. Daarom raden wij altijd aan om houtwormbestrijding altijd door een specialist te laten doen.

Nulli helpt u deskundig en effectief van houtworm af

Nulli kan u perfect bijstaan, wanneer u houtworm in huis ontdekt. Wij komen eerst al uw houten meubilair inspecteren, waarna wij overgaan tot het injecteren van het hout met een speciaal middel. Dit dient soms meermaals te gebeuren, om er zeker van te zijn dat de houtworm echt bestreden is.

Indien u meer wilt weten over onze werkwijze, of een persoonlijke offerte op maat wilt ontvangen, dan kun u ons natuurlijk altijd bellen voor advies en informatie.

Afrekenen met houtwormen in huis?
Vraag uw gratis diagnose aan, wij lossen het probleem op met garantie !