Hoe kan je weten dat je last hebt van houtzwam? Er bestaan enorm veel verschillende soorten houtzwammen, maar ze hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: ze vernielen je houten meubels en constructies en zijn een gevaar voor de gezondheid. Hoe kan je dit schadelijk ongedierte herkennen en wat kan je ertegen doen?
Houtzwam: hoe herken je dit verschijnsel?
Allereerst moet je weten of je wel met houtzwam of huiszwam te maken hebt en niet met andere soort zwammen zoals de kelderzwam of poriënzwam. De houtzwam kan je herkennen aan zijn bruine kleur en witte rand en komt vooral voor op hout en beton en in kelders of kruipruimtes.
Zijn de paddenstoelen eerder geelbruin en plakken ze tegen de balken in de kelder? Dan heb je last van kelderzwam. Lijken ze eerder op een witte of grijze wolk? Dan is de poriënzwam aan het werk.
Houtzwam: gevolgen
Wanneer je in een ruimte vertoeft waar de houtzwam ook aanwezig is, kan dit op lange termijn zware gevolgen hebben voor je gezondheid. De kleine, microscopische sporten die zwammen achterlaten kunnen namelijk erg giftig zijn bij het inademen. Hierdoor kan je luchtwegklachten krijgen of zelfs allergieën ontwikkelen. Vooral voor mensen die al last hebben van een luchtwegaandoening zoals astma is dit erg gevaarlijk.
Daarnaast tast de zwam je houten meubels en constructies aan en kunnen na verloop van tijd zelfs instorten als hier niet tijdig iets aan gedaan wordt. Snel hulp inschakelen is dus de boodschap!
Hoe houtzwam bestrijden?
Zelf aan de slag gaan is allesbehalve een goed plan en laat je dus beter aan een professionele zwambestrijder over. Een specialist gaat na hoe de huiszwam zich heeft verspreid en wat hij al aangetast of zelfs vernield heeft. Hij weet precies wat hij moet doen en zal samen met jou een plan van aanpak uitstippelen en de nodige middelen inzetten.
Vaak komt hier een voorbereiding aan te pas waarbij er eventuele lekkages worden opgelost en meubels worden weggezet. Ook als het hout nat is, moet dit eerst even drogen vooraleer de zwam behandeld kan worden.
Daarna begint de bestrijdingsexpert met de effectieve behandeling van het hout. Het hout dat te beschadigd is wordt eerst verwijderd waarna de vruchtlichamen van de zwam eveneens worden weggekrabd. Omdat er meestal veel schimmeldraden van de zwam doorheen het hout verweven zijn, worden er gaatjes geboord waarin er een soort gif wordt geÏnjecteerd. Ligt er een zandlaag in jouw kruipruimte? Dan wordt deze vervangen door een nieuw laagje zand. Hierin kunnen namelijk ook nog zwammensporen zitten.
Na de behandeling zorgt de bestrijder ervoor dat de huiszwam niet zal terugkomen door het onaangetaste hout te beschermen en jou tips te geven om een plaag van de huiszwam te vermijden.
Houtzwam in huis? Nulli komt naar je toe!
Help, de houtzwam heeft een plekje gevonden in je woning! Geen zorgen, onze experts komen direct naar je toe om de situatie te bekijken en oplossingen aan te reiken. Wil je dat er een expert langs komt? Laat ons iets weten! Ben je op zoek naar deskundig advies? Contacteer hier onze specialisten!