Zijn zwammen in huis schadelijk voor de gezondheid?

zijn zwammen in huis schadelijk voor de gezondheid

Bij langdurige vochtproblemen kunnen er in een woning schimmels zoals de huiszwam ontwikkelen zich ontwikkelen en verspreiden. Zwammen zijn erg hardnekkig en kunnen heel wat vervelende problemen veroorzaken en gevolgen hebben voor de structuurbouw van je woning, maar zwammen zijn ook schadelijk voor de gezondheid bij langdurige blootstelling.  Hoeveel schade brengt de zwam precies toe aan je woning en hoe gevaarlijk zijn zwammen voor je gezondheid? 

Huiszwam: gevolgen voor je woning

Huiszwammen herkennen is niet moeilijk, maar het vruchtlichaam van de huiszwam mag dan wel erg zichtbaar zijn, de schimmeldraden kunnen echter diep in de oppervlaktes van de materialen gedrongen zijn. Met enkel het zichtbare weg te halen, zal je probleem zeker niet opgelost zijn. Deze draden zorgen voor “voedsel” voor het vruchtlichaam en zal dus het vocht uit de oppervlaktes zuigen en het vruchtlichaam daarmee voeden. Op die manier zal het vruchtlichaam steeds groter worden en verder verspreiden. Het is niet voor niets dat de favoriete verblijfplaats van de huiszwam vochtige ruimtes of plekken zijn. 

De schimmeldraden kunnen het materiaal van jouw woning ernstig tot zelfs onomkeerbaar beschadigen. De kwaliteit van het materiaal gaat drastisch achteruit en daar zie je met je eigen ogen de gevolgen van. Behang komt los en ook stuc- of metselwerk zal zijn waterdichtheid verliezen en veel brozer en poreuzer worden. Vooral houten voorwerpen zullen het hard te verduren krijgen door de huiszwam. Het houten materiaal wordt namelijk veel sneller week en zal sneller gaan rotten dan andere materialen. 

Huiszwam: gevolgen voor je gezondheid

Niet alleen je woning, maar ook aan je gezondheid zal je de aanwezigheid van zwammen zeker en vast opmerken. Je kan er namelijk ernstige gezondheidsproblemen door ontwikkelen. De zwammen verspreiden namelijk giftige schimmelsporen die vervolgens zich via de lucht verspreiden en die jij dan inademt. Hierdoor kan je luchtwegproblemen ontwikkelen zoals astma of bronchitis, last krijgen van hoestbuien en het vaak benauwd krijgen. Heb je al luchtwegklachten? Dan zullen deze verergeren bij langdurige blootstelling in een ruimte waar de huiszwam aanwezig is. 

Niet alleen je luchtwegen, maar ook je huid kan geïrriteerd raken door de aanwezigheid van de huiszwam. Wanneer je met de zwam in contact komt, kan je namelijk huidirritaties krijgen of eczeem. Ook allergieën kunnen opspelen en je weerstand zal op lange termijn erop achteruitgaan. 

Huiszwam bestrijden: hoe ga je te werk? 

Zelf aan de slag gaan met bestrijden? Dat is vaak geen goed idee. De huiszwam is een hardnekkige schimmel die je niet in een-twee-drie weg krijgt. Het is daarom sterk aangeraden om hiervoor een expert in te schakelen. Deze heeft de nodige kennis en expertise om de huiszwam voorgoed weg te halen en zoveel mogelijk materiaal te redden. Wil je graag vandaag nog met een bestrijdingsexpert spreken? Bel ons nu! Wil je dat er zo snel mogelijk iemand langskomt? Maak een afspraak!