Zwam in kruipruimte verwijderen: hoe te werk gaan?

huiszwambestrijding

Zwammen komen veelvuldig voor in zeer natte ruimten, zoals een kelder of kruipruimte. Dit komt doorgaans, omdat vooral zulke ruimten met vocht te maken krijgen. Zeker in een kruipruimte, welke omgeven is door aarde en grondwater. In dit artikel vertellen wij u iets meer over de wijze waarop zwammen in een kruipruimte kunnen ontstaan en hoe u deze dient te verwijderen. 

Kunt u de verschillende soorten zwammen herkennen?

Om te weten of u met zwam in huis te maken heeft, is het noodzakelijk om eerst op de hoogte te zijn van alle verschillende soorten zwammen. In principe zijn er drie soorten zwammen gebruikelijk in huishoudens:

  1. De huiszwam, welke te herkennen is aan een donkerbruin vruchtlichaam met dikke witte randen;
  2. De kelderzwam, de meest voorkomende zwam in de kelder. Deze heeft een meer gelig tot geelbruin vruchtlichaam, tevens met lichtere randen;
  3. De poriënzwam, welke eigenlijk lijkt op een pluk katoen met een wit pluizige vruchtlichaam.

Alle drie de soorten groeien over het algemeen op houten onderdelen van een woning, zoals bielzen, dragende delen en ook kozijnen. De zwam blijft leven door vocht en cellulose aan het hout te onttrekken, waardoor de vruchtlichamen constant blijven groeien. Dit leidt ertoe dat de kwaliteit van het hout langzaamaan achteruit gaat, tot het punt dat het hout onherstelbaar wordt aangetast. Het beste voorkomt u dit scenario, want dit leidt dikwijls tot zeer dure reparatiewerken. 

zwam in hout kelderzwam

Hoe kunnen zwammen in uw kruipruimte terecht komen?

De oorzaken voor zwammen in een kruipruimte zijn legio, maar er ligt te allen tijde een vochtprobleem aan ten grondslag. U kunt in ieder geval denken aan de volgende zaken:

  • Veel vocht in en om de kruipruimte
  • Weinig tot geen licht
  • Geen of te weinig isolatie
  • Een hoge luchtvochtigheid
  • Warme temperaturen kunnen ook bijdragen een zwamgroei

Kunt u zwam in de kruipruimte voorkomen?

In principe zult u een aantal zaken moeten doen:

  • Allereerst dient de kruipruimte te worden nagelopen op vochtproblemen, omdat deze immers de oorzaak vormen van de groeiende zwammen.
  • Ook zal een kruipruimte dienen te worden geïnspecteerd op luchtvochtigheid en temperatuur. Zwammen groeien over het algemeen boven de 20 graden Celsius. Daarnaast zullen zwammen zich pas aan hout hechten, indien het vochtgehalte minimaal 20% is. Voor de kelderzwam is dit iets hoger, namelijk 24%.

Wij raden daarom altijd aan om een goed werkend ventilatiesysteem te laten plaatsen, of in ieder geval te zorgen voor voldoende verluchting. Ook dient de isolatie te worden nagelopen, omdat condensatie bijvoorbeeld door isolatie kan ontstaan. Wanneer het team van Nulli bij u langskomt, dan zoeken wij uiteraard precies voor u uit wat er aan de hand is en hoe wij dit voor u gaan oplossen.

Professioneel zwammen in uw kruipruimte bestrijden

Wanneer u er zeker van wilt zijn dat u zwam op de juiste manier bestrijdt, dan is het absoluut noodzakelijk dat u een expert inhuurt. Anders loopt u het risico dat niet alle sporen van de zwam worden verwijderd, of dat het onderliggende vochtprobleem blijft bestaan. Nulli kan u uitstekend helpen met zwam in huis, neem zeker eens contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Afrekenen met zwammen en schimmels in huis?
Vraag uw gratis diagnose aan voor huiszwam.