Duivennesten verwijderen? Dat mag niet zomaar. Zeker niet tijdens de broedperiode van de dieren. Want hoewel duiven als “ongedierte” worden gezien, mag de natuur niet worden verstoord. Maar wanneer mag u een duivennest wel verwijderen en hoe kunt u overlast in de toekomst voorkomen? In dit artikel leest u praktische informatie over het verwijderen van duivennesten én de voorkoming daarvan.
Een duivennest verwijderen na de broedperiode
Duivennesten mogen pas verwijderd worden als deze geheel verlaten zijn. Dat betekent dat het moederdier de eieren heeft uitgebroed en de jongen zijn uitgevlogen. Deze cyclus duurt ongeveer 2 maanden. Het is zelfs door de wet verboden om een nest in deze periode te verwijderen.
Bestaat er echt geen andere mogelijkheid of is de overlast te groot? Dan heeft u hiervoor een ontheffing nodig. Als u de duivennesten heeft laten verwijderen, dan wil dat echter niet zeggen dat de duif niet terug zal keren. Vaak kunt u het volgende jaar weer een duivennest verwachten als er geen vogelwerende maatregelen worden genomen.
Waarom het nemen van vogelwerende maatregelen belangrijk is
Zoals we al eerder hebben aangegeven is de duif toch wel een behoorlijk ongedierte. Dat betekent dat ze niet alleen geluid- of stankoverlast veroorzaken, maar ook vervelende plagen en ziektes met zich meenemen. Een duivennest zit vol met schadelijke bacteriën. Omdat ze hun behoefte graag net buiten het nest doen, kunt u ook rekenen op ander ongedierte zoals kakkerlakken, luizen en muizen. Iets wat u liever niet ziet op uw dak, in de dakgoot of onder de veranda. Omdat duiven zich snel voortplanten, krijgt u ook te maken met geluidsoverlast door het veelvuldig koeren en fladderen van de duiven. Iets wat uw woongenot aanzienlijk kan verpesten.
Ook voor wat betreft de bouwconstructie van uw woning of carport is het belangrijk om duivennesten zo snel mogelijk te verwijderen als ze leeg zijn. Duivenpoep kan de dakconstructie of ander bouwmateriaal behoorlijk aantasten. Mede omdat de uitwerpselen zuren bevatten die schadelijk zijn voor zowel hout als staal. Daarnaast brengt duivenpoep natuurlijk ook stankoverlast met zich mee.
Duivennesten kunnen ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Denkt u hierbij aan een nest in het rook- of ventilatiekanaal van de woning. Hierdoor kan er eenvoudig een schoorsteenbrand of een overstroming ontstaan als het nest wordt gebouwd in of om rondom een afvoer of dakgoot. Omdat u duivennesten dus niet altijd zomaar mag verwijderen, is het verstandig om direct preventieve maatregelen te nemen zodat het bouwen van een nieuw nest niet meer mogelijk is. Deze vogels hebben namelijk de gewoonte om terug te keren naar plekken waar ze al eens gebroed hebben.
Preventieve vogelwering na het verwijderen van duivennesten
Om uw woonomgeving schoon en vrij van ziekten te kunnen houden, is het van groot belang om vogelwering te plaatsen zodra het nest is verwijderd. Natuurlijk mag dit pas als de jongen het nest hebben verlaten. Het is ook niet toegestaan om bijvoorbeeld duivenpinnen of vogelnetten te plaatsen als de duif aan het broeden is.
Overlast van duiven en nesten voorkomen door het laten plaatsen van duivenwering
Gelukkig zijn er voldoende diervriendelijke maatregelen die u kunt treffen om overlast van nesten en duiven te kunnen voorkomen. Deze duivenwering bestaat in diverse uitvoeringen waardoor ze op vrijwel elke plaats hun werk kunnen doen. Voorbeelden van effectieve vogelwering om duiven te verjagen zijn bijvoorbeeld:
- duivenpinnen
- duivennetten
- akoestische geluidsdruk
- lichtreflectie
Omdat duivennesten verwijderen niet zomaar mag, is het nemen van preventieve maatregelen een prima optie om overlast in de toekomst te kunnen voorkomen. De vogelwering die wordt gebruikt is afhankelijk van de locatie en de plek waar de vogels zich bevinden. Op sommige plaatsen zijn duivenpinnen een goede oplossing, terwijl een dakgoot of een dakterras weer om andere methoden vraagt.
Na het verwijderen van de duivennesten vind er dan ook altijd een grondig locatie onderzoek plaats om de juiste vogelwering te kunnen bepalen. Diverse factoren spelen daarbij een rol. Hierbij wordt gekeken naar de oppervlakte van de woning, het aantal broedplaatsen en de mate van overlast die de duiven veroorzaken.
Duivennesten laten verwijderen door een specialist
Is uw woning, garage of kantoor de favoriete broedplaats geworden van duiven? Laat de duivennesten dan na de broedperiode verwijderen door een specialist. Uiteraard kan deze u ook voorzien van een gedegen advies als het gaat over het plaatsen van preventieve duivenwering.
Zo kunt u ook in de toekomst stank- en geluidsoverlast door duiven voorkomen, evenals de aantasting van bouwmaterialen, constructies en het overbrengen van plagen en ziekten veroorzaakt door duivennesten. Contacteer ons gerust voor vogelwering op maat.