Bonte knaagkever herkennen en bestrijden

houtwormbestrijder

De bonte knaagkever, oftewel de houtworm, komt niet erg vaak voor, maar kan toch zeer hardnekkig toeslaan wanneer deze zich een weg baant in het hout van je woning, constructie of meubel. Hoe kan je voorkomen dat dat de knaagkever jouw hout beschadigt en wat kan je doen als deze toch aanwezig is het hout? In dit artikel geven we graag wat meer toelichting.

Bonte knaagkever: waar komt hij voor? 

De bonte knaagkever vind je net als de huisboktor het meest terug in oude, historische gebouwen zoals kerken en molens omdat deze vaak nog beschikken over constructie uit eikenhout. Is er sprake van een vochtprobleem in deze oude gebouwen? Dan is er nog meer kans dat de knaagkever er zijn plekje zal vinden. 

De kevers banen zich een weg door het hout en zullen hier ook hun eitjes leggen. Wanneer de larven uitgroeien tot volwassen kevers zullen deze terug uitvliegen en een nieuwe houten thuis zoeken om eitjes te leggen. 

Knaagkever: hoe herken je ze? 

Hoe kan je de aanwezigheid van de bonte knaagkever herkennen? Wel, hier zijn drie verschillende manieren voor! Oftewel kom je deze als kever of als larve tegen, oftewel kan je het perfect zien aan het hout via de gaatjes in de balken.

  • De volwassen kevers zijn tussen de vier en negen millimeter lang, hebben een donkerbruine kleur met kleine, gele haartjes op hun lijf.
  • De larven daarentegen zijn wit-geel en worden tot 11 millimeter groot.

bonte knaagkever

Meestal zal je de larven niet snel tegenkomen omdat de houtwormen in het hout blijven zitten totdat ze uitgroeien tot een volwassen kever. De uitvliegopeningen zijn dan weer cirkelvormige gaatjes in het hout van 2 tot 4 millimeter groot. Let op! Het betekent niet omdat er vliegopeningen zijn dat de kevers nog aanwezig zijn in het hout. Het kan in sommige gevallen gaan om oudere uitvliegopeningen 

Bonte knaagkever bestrijden: middelen

Helaas moeten we je teleurstellen: het heeft niet veel zin om zelf aan de slag te gaan met de bestrijding van de bonte knaagkever. De larven zal je met bepaalde middelen wel kunnen bestrijden, maar om ze voor altijd weg te krijgen zijn er andere specifieke middelen of methodes nodig. Het is daarom sterk aangeraden om een vakman te contacteren en de situatie te laten inspecteren. 

Denk je last te hebben van knaagkevers? Wacht dan niet te lang om hulp in te schakelen in houtwormbestrijding en boktorbestrijding! De larven en kevers kunnen enorm veel schade toebrengen aan de houten constructies en ze zelfs onomkeerbaar beschadigen. 

Knaagkever expert inschakelen: bel Nulli! 

Last van houtworm of denk je dat deze aanwezig is in je hout? Onze experten komen graag langs om je houten meubels, vloeren, balken of meubels te analyseren en geschikte oplossingen aan te reiken. Vragen of twijfels? bel ons nu nog voor vrijblijvend advies! Wil je dat er zo snel mogelijk iemand langskomt? Contacteer ons vandaag nog voor een afspraak!