Hoe schimmel op de muren verwijderen?

schimmel in huis

Schimmel op de muren komt bij vele woningen vroeg of laat voor en is dus een gekend probleem. Hoe komt het dan dat er zich schimmel vormt in vele woningen? En hoe geraak je er zo snel mogelijk vanaf? In dit artikel geven we graag enkele tips en oplossingen.

Schimmel op de muur: de oorzaken

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten hoe deze schimmel in je woning tevoorschijn is gekomen. Schimmels leven namelijk het liefste op erg vochtige plekken, wat betekent dat je te maken kan hebben met een (ernstig), onderliggend vochtprobleem. Het heeft dus geen nut om enkel de schimmel te verwijderen als het vocht zich blijft opstapelen: vroeg of laat zal de schimmel in dat geval gewoon weer terugkeren en zich verder verspreiden. 

Opstijgend vocht of doorslaand vocht

Bij oudere gebouwen is zijn zowel de binnen- als buitenmuren minder goed bestand tegen hevige weersomstandigheden, waardoor deze sneller vocht zullen laten doorlaten bij zware regenval. Wanneer er scheurtjes of barstjes in je gevel zitten, of wanneer je buitenmuren simpelweg poreuzer zijn geworden met de jaren, zal er vocht naar binnensijpelen en zal er schimmel ontstaan en zich verspreiden. Bij dit vochtprobleem is het aangeraden om er een specialist bij te nemen en de situatie te laten inspecteren. De vochtexperts van Nulli komen graag bij je langs om de mogelijke oplossingen met jou te bespreken. Maak nu een afspraak.

Condensvorming

Vochtproblemen komen echter niet alleen voor in oude huizen, maar ook nieuwbouwwoningen kunnen hier last van hebben. Bij een te goed geïsoleerde woning kunnen er namelijk ventilatie problemen zijn waardoor het vocht in huis niet naar buiten kan en er ook geen verse lucht naar binnen kan glippen. Hierdoor ontstaat er een hoge luchtvochtigheid in de woning en zal het vocht zich nestelen op koude oppervlakken zoals de muren en spiegels. Plekken die voor een lange tijd vochtig blijven zijn de favoriete voedingsbodem voor schimmels.

Schimmelprobleem oplossen

Zoals hierboven al vermeld, is het belangrijk om eerst het onderliggende probleem te achterhalen alvorens de schimmel zelf te verwijderen. Deze zal namelijk gewoon terugkomen en zich verder verspreiden als het vochtprobleem niet wordt opgelost. 

Bij opstijgend of doorslaand vocht kan je best een specialist aanspreken en de meest effectieve mogelijkheden bespreken. Hier gaat het namelijk om een structureel probleem of een probleem met de constructie van de woning, die niet in 1 2 3 opgelost kan worden. Wil je graag je probleem bespreken met een expert? Bel één van onze specialisten vandaag nog op. 

Bij condensvorming is het eerste wat je kan doen regelmatig de ruimte ventileren: zet alle ramen en deuren open en laat frisse lucht binnen. Helpt dit niet voldoende of is er geen optie om te ventileren? Dan bestaan er verschillende ventilatiesystemen die je kan laten installeren in je woning. De lucht wordt dan op een mechanische manier aan- en/of afgevoerd. 

Schimmel zelf verwijderen? 

Is de schimmel nog niet erg groot of ver verspreid? Dan volstaat het om de schimmel te verwijderen met schoonmaakazijn gecombineerd met soda. Heb je dat niet in huis? dan kan chloor gemengd met water ook dienen. Er bestaan ook verscheidene schimmeldodende en -werende middelen die je zelf kan kopen in je doe-het-zelfzaak. 

Opgelet! deze producten zijn bijtend en het is dus sterk aangeraden om handschoenen te dragen tijdens het schoonmaken. Ook een mondkapje dragen is veel beter voor je gezondheid. De schimmels verspreiden namelijk giftige sporen die nefast zijn voor je gezondheid. 

Nulli heeft de definitieve oplossing tegen schimmel in huis

Wil je dit alles liever overlaten aan experts? Contacteer Nulli voor meer informatie over onze diensten.