Zwam in hout? Wat te doen?

zwam in hout

Schimmels en zwammen kunnen in welke woning voorkomen. Wist u dat schimmelsporen zeer gemakkelijk in uw pand terecht kunnen komen? De enige manier waarop schimmels daadwerkelijk kunnen gaan groeien, is wanneer ze een vochtige ondergrond kunnen vinden. 

Indien u in huis ergens met vocht te maken hebt of een vochtprobleem kunt waarnemen, dan betekent dit automatisch dat schimmels en zwammen zich hier kunnen nestelen. In dit artikel leggen wij u uit wat u kunt doen, wanneer u zwam in uw woning ontdekt. 

Hoe ontstaat zwam in hout?

Heeft u eenmaal zwam in hout? Dan is de kans groot dat de plaag zich snel zal gaan verspreiden. Zwammen zijn gemakkelijker te herkennen dan normale schimmels, omdat ze over een groot en duidelijk zichtbaar vruchtlichaam beschikken.

Alle schimmels, dus ook zwammen, komen initieel als schimmelsporen in huis terecht. Dit zijn hele kleine en bijna onzichtbare deeltjes die letterlijk met de wind meewaaien, dus deze kunnen gewoon binnenkomen via een open raam of deur. Ook kunnen schimmelsporen door insecten worden verspreid, of soms in pakjes en goederentransport. Wanneer zo’n schimmelspoor eenmaal een vochtige ondergrond vindt, dan zal deze gaan kiemen.

Uit deze kiemen komen eerst schimmeldraden, welke zich in het hout zullen nestelen. Deze schimmeldraden ontnemen vocht en cellulose aan het hout, waarna vervolgens het zichtbare vruchtlichaam wordt gevormd. Door middel van de schimmeldraden blijven de vruchtlichamen continu gevoed en zullen daardoor rap doorgroeien. Het vervelende is, dat u de zwammenplaag vaak pas ontdekt wanneer de vruchtlichamen flink zijn doorgegroeid, dus het is belangrijk om op de hoogte te zijn van alle verschillende soorten zwammen en hun uiterlijk.

Welke soorten zwammen kunnen hout beschadigen?

In ons land komen grofweg drie verschillende soorten zwammen voor: de huiszwam, de kelderzwam en de poriënzwam. Deze worden omschreven als de zogeheten houtaantastende schimmels. Het is zaak om goed op te letten of deze zwammen verschijnen, zodat u er met een behandeling ruim op tijd bij bent.

Eigenschappen van de huiszwam

De huiszwam is te herkennen aan een dik bruin vruchtlichaam met goed zichtbare witte randen. De zwam wordt ongeveer een centimeter dik, maar kan wel een groot plakkaat vormen dat tot en met een meter aan het hout vastgehecht kan zijn. Ook kunt u soms de roodbruine schimmeldraden waarnemen, die aan het vruchtlichaam vastzitten.

huiszwambestrijding

Eigenschappen van de kelderzwam

De kelderzwam is iets minder dik, namelijk maximaal drie tot vier millimeter. Het vruchtlichaam van de kelderzwam heeft een meer geelbruine kleur, vaak ook met een ietwat lichtere rand. De schimmeldraden van deze zwam zijn aan het begin doorzichtig, maar naarmate de plaag vordert worden ook deze geel- tot donkerbruin. 

kelderzwam

Eigenschappen van de poriënzwam

De poriënzwam komt minder vaak voor. Hij ziet er ook anders uit, want deze schimmel is wit van kleur. Het vruchtlichaam lijkt eigenlijk een beetje op een plukje katoen. Ook kunnen de zwammen geel tot roze kleuren, maar ze hebben in ieder geval het uiterlijk van wolkjes. De schimmeldraden van de poriënzwam zijn wit van kleur.

Wat te doen bij een schimmel- of zwammenplaag? Bel Nulli!

Heeft u het vermoeden dat u te maken heeft met zwam in huis? Of herkent u één van bovenstaande typen zwammen? Bel dan direct met ons deskundige team, wij komen dan bij u langs om een grondige inspectie uit te voeren. Nadien kunnen wij u een behandelplan voorleggen, waarmee de zwammen worden verwijderd en eventuele schade direct wordt gerepareerd.

Afrekenen met zwammen en schimmels in huis?
Vraag uw gratis diagnose aan voor huiszwam.