Wat is de poriënzwam? Hoe herkennen en bestrijden?

huiszwambestrijding

De poriënzwam heeft veel weg van de huiszwam en de kelderzwam en hebben allemaal ook één gemeenschappelijk doel: hout verorberen. Houten meubels, vloeren, balken en woonconstructies kunnen hier enorm onder lijden. Een schimmel zoals de poriënzwam kan al jouw houtconstructies in een mum van tijd onomkeerbaar beschadigen. Gelukkig kan je de grote schade vermijden als je deze tijdig opspoort en behandelt. Maar hoe kan je de poriënzwam herkennen en wat kan je ertegen doen? 

Poriënzwam: hoe vermijden

Zwammen ontstaan meestal in erg vochtige ruimtes waar er niet genoeg ventilatie beschikbaar is. Vaak kan een te hoge temperatuur en te weinig lichtinval de kansen op zwammen vergroten. De ideale temperatuur voor de poriënzwam? 23 graden Celsius. Ook bij koudere temperaturen kan de zwam ontstaan, maar deze zal onder de 23 graden niet zo snel groeien.

Poriënzwam: hoe kan je die herkennen?

De poriënzwam ziet er ietsje anders uit dan zijn medepaddestoelen zoals huiszwam of kelderzwam. De dikte van het vruchtlichaam is ongeveer 1 cm en heeft een helderwitte kleur. Waar je het mee kan vergelijken? Met een plukje watten. Het vruchtlichaam kleurt af en toe geel of roze. Ook de schimmeldraden hebben een witte kleur.

Poriënzwam: welke schade richt deze aan?

Er zijn verschillende gevolgen wanneer je te maken krijgt met zwammen in huis. We lijsten er enkele op.

Houtrot en instortingsgevaar

Wanneer hout vochtig wordt en poriënzwam zich vormt op loofhout en naaldhout, leidt dit tot bruinrot. Het hout krijgt een bruine, bijna zwarte kleur en verzwakt. Is het hout al een lange tijd blootgesteld aan de poriënzwam? Dan kan het hout beginnen verpulveren. Dingen die gemaakt zijn van loof- of naaldhout: deurlijsten en -bladen, houten balken, houten panelen, vloeren, meubels, planken, plafonds, papier en karton.

Houtrot is vooral gevaarlijk voor draagconstructies zoals houten steun- en draagbalken. Bij een later stadium van houtrot, is er namelijk instortingsgevaar. Vooral in deze gevallen is het belangrijk om de poriënzwam op tijd op te sporen.

Gezondheidsklachten

Een lange blootstelling aan een ruimte waarin poriënzwam zich verspreidt, kan in sommige gevallen leiden tot luchtwegproblemen zoals astma, luchtweginfecties en allergieën. Het inademen van de sporen van de zwam is namelijk schadelijk.

Bestrijden van poriënzwam

Kan je daarmee zelf aan de slag?

Poriënzwam is erg moeilijk te bestrijden en kan je beter overlaten aan een vochtexpert. Je zal namelijk niet alleen vruchtlichaam verwijderen, maar ook alle schimmeldraden moeten vernietigd worden. Deze zijn echter heel hardnekkig omdat deze zich diep in het hout hebben genesteld. Er zijn bestrijdingsproducten beschikbaar in de doe-het-zelfzaak, maar deze zijn meestal niet 100 % effectief, waardoor de zwam niet volledig wordt gedood en dus terug kan groeien.

Nulli bestrijdt de poriënzwam voor jou

Wil je de mogelijkheden bespreken met een vochtspecialist? Nulli helpt je graag verder met je zwamprobleem en geeft je de nodige tips en tricks om de zwam te kunnen bestrijden. Bel ons vandaag nog en we kijken samen naar een gepaste oplossing.

Dankzij de jarenlange ervaring en expertise weten onze experts bij Nulli precies hoe ze een zwamprobleem moeten aanpakken en behandelen. Denk je last te hebben van poriënzwam en wil je er zo snel mogelijk vanaf? Contacteer ons vandaag nog!