Schimmel en vocht in de schuur behandelen?

zwam in hout

Vochtproblemen: ook in ruimtes zoals een schuur is dit erg vervelend en kan je deze plek niet in gebruik nemen zoals jij dat zou willen. Wanneer het vocht voor een lange tijd zich in een schuur bevindt, kan dat namelijk leiden tot houtrot en zelfs schimmels. Wat moet je precies doen om dit te voorkomen? Wij geven je enkele tips.

Vochtproblemen in schuur: gevolgen

Een langdurige blootstelling aan vocht kan je schuur ernstig beschadigen. Het hout verliest in de eerste plaats vooral z’n sterkte. Het is daarom sterk aangeraden om op tijd actie te ondernemen tegen het vocht in een schuur. Na een tijd zal er namelijk schimmel of houtrot ontstaan die het materiaal voorgoed kunnen beschadigen.

Er zijn twee schimmels die houtrot veroorzaken: witrot en bruinrot. Bij die eerste zal je een lichte kleur zien verschijnen op je hout en zal je hout bij enige aanraking uiteenvallen. Bruinrot daarentegen is erg donker van kleur en kan bij aanraking zelfs verbrijzelen tot poeder. Je kan dit herkennen als er gele of rode vlekken op het hout ontstaan of scheuren in de houten constructie. Schimmels zoals de huiszwam of kelderzwam behoren ook onder bruinrot.

Vocht in schuur: hoe komt dat?

Hoe geraakt dat vocht dan in je schuur? Wel, er zijn verschillende manieren waarop er zich vochtproblemen kunnen ontwikkelen in een ruimte. Het kan liggen aan onvoldoende ventilatie, gaten of scheuren in de wanden of het dak van de schuur, opstijgend vocht of misschien zelfs een te grote grondwaterstand.

schimmel in de kelder

Vochtige schuur: oplossingen

Het eerste ding dat je sowieso vlot kan doen is ventileren. Zet alle mogelijke ramen en deuren open en laat zoveel mogelijk frisse, droge lucht binnen. Probeer indien mogelijk de ruimte hierna te verwarmen, zodat de vochtige plekken in de mate van het mogelijke kunnen opdrogen. Deze twee handelingen kunnen ervoor zorgen dat je schuur weer voor even gebruiksklaar is. Let op! Hierdoor ga je niet op zoek naar de échte oorzaak en kan je schuur dus na een tijd weer vochtig zijn. Dit is dus een tijdelijke oplossing.

Wil je voorgoed komaf maken met het vocht in je schuur? Dan is het aangeraden om op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak en dit eerst aan te pakken. Wanneer je de échte oorzaak gevonden hebt, zal je het vocht kunnen vermijden op lange termijn. Je kan zelf de zoektocht beginnen, maar gelukkig bestaan er vochtspecialisten die dat voor jou kunnen doen!

Vochtproblemen in schuur: contacteer de experts van Nulli

Denk je last te hebben van een vochtprobleem in een ruimte zoals je schuur, maar heb je geen idee hoe dit komt? Onze experts komen graag bij je langs om de situatie te controleren en oplossingen aan te reiken. Samen bekijken we wat het vochtprobleem veroorzaakt en maken we een plan van aanpak op. Akkoord met de methode en de prijs? Dan gaan we zo snel mogelijk aan de slag!

Zit je met dringende vragen en wil je graag zo snel mogelijk een expert spreken? Bel ons vandaag nog op en wij helpen je vrijblijvend verder! Wil je graag dat er direct iemand langskomt om de situatie te bekijken? Contacteer ons en we leggen een afspraak met je vast!