Hoe gevaarlijk is de huiszwam?

huiszwambestrijding

Huiszwam in je woning is alles behalve een pretje: het tast niet alleen je woning zelf aan, maar kan ook ernstige gevolgen hebben voor de personen die voor een lange tijd blootgesteld worden aan de huiszwam in een woning. Wacht dus niet te lang alvorens over te gaan tot huiszwambestrijding, want het is iets gevaarlijks. In dit artikel lijsten we een aantal belangrijke gevaren op. Wens je meer informatie of een afspraak om de situatie bij jou te gaan bekijken? Neem dan gerust contact met ons op.

Huiszwam: de gevaren en gevolgen

Of je het nu hebt over de huiszwam, dan wel over de kelderzwam of poriënzwam. Het zijn ietwat verschillende soorten paddenstoelen en schimmels, maar uiteindelijk is de schade die ze kunnen aanrichten grotendeels hetzelfde. We spreken hier dus gemakshalve over de huiszwam in het algemeen. 

1. De materialen verzwakken 

Eerst en vooral kan de huiszwam de structuur en de materialen van je woning flink beschadigen en zelfs onomkeerbaar vernielen, dat ze niet meer te herstellen zijn. Hoe dit precies komt? Wel, de huiszwam verspreidt zich razendsnel via schimmeldraden die zich vervolgens diep in de materialen nestelen en deze materialen op den duur erg verzwakken. In combinatie met het vocht zal de constructie van je woning steeds zwakker worden.

2. Beschadigde constructie 

Niet alleen de constructie wordt aangetast, maar ook het pleisterwerk, metsel- en voegwerk en het behang kunnen beschadigd worden door de huiszwam en het aanwezige vocht. Vooral hout zal het zwaar te verduren krijgen, dat het op lange termijn zo week wordt dat dit begint te rotten. Vooral bij steunbalken of een deel van het dak kan dit erg gevaarlijk worden. 

3. Slecht voor de gezondheid 

Ook je gezondheid kan hieronder lijden. Een langdurige blootstelling aan de sporen van schimmels zijn nefast voor de luchtwegen van de mensen die hierin vertoeven. Vooral personen die reeds last hebben van luchtwegproblemen kan dit erg gevaarlijk worden. Andere gezondheidsproblemen die kunnen voorkomen zijn huidirritatie en jeuk, eczeem en allergieën of zelfs een verzwakking van de volledige immuunsysteem. Ben je voor een langdurige periode in aanraking gekomen met de huiszwam? Bespreek dit dan zeker met je huisdokter. 

Bestrijden huiszwam: hoe ga je te werk? 

De huiszwam is erg hardnekkig en de schimmeldraden kunnen zelfs na een grondige poetsbeurt aanwezig blijven. Wanneer het onderliggende vochtprobleem dat de schimmel in de eerste plaats de kans heeft gegeven om zich te verspreiden, niet wordt opgelost, zal de schimmel steeds terugkomen. Het is dus sterk aangeraden om hier een specialist naar te laten kijken die je de juiste en meest effectieve oplossingen aanreikt. 

Het gevaar van de huiszwam bestrijden? Op de expertise van Nulli kan je rekenen 

Denk je last te hebben van huiszwam? Een expert van Nulli komt graag bij  je langs om een inspectie te doen en een plan van aanpak op te stellen. Je kan ons ook altijd contacteren voor vrijblijvend advies! Wij geven je graag tips om zelf aan de slag te gaan en dingen te ondernemen tegen de huiszwam. Vragen of wil je een afspraak maken? Contacteer ons vandaag nog!