Welke vochtproblemen kunnen leiden tot huiszwam?

huiszwambestrijding

Huiszwammen kunnen grote problemen met zich meebrengen. Ze zijn niet alleen schadelijk voor je gezondheid, maar ook voor de stabiliteit van je woning. De huiszwam gedijt enkel in vochtige plekken en dus duidt de aanwezigheid van de huiszwam op onderliggende vochtproblemen in je woning.

Hoe herken je een huiszwam?

De huiszwam ben je liever kwijt dan rijk. Het is belangrijk om de huiszwam snel te herkennen zodat je de behandeling ook snel kan opstarten. Zo vermijd je dat de huiszwam zich in je hele woning verspreidt.

De huiszwam bestaat uit een vruchtlichaam dat cirkelvorming is en een roodbruine kleur heeft. Langs die donkere kern kan je witte schimmeldraden zien die zich verspreiden over de muur. Die schimmeldraden zuigen het vocht uit het hout. In de omgeving van de huiszwam zal je bruin poeder zien liggen. Dat zijn de sporen van de huiszwam en ook het gevaarlijkste deel. Ze zijn schadelijk voor je gezondheid en zorgen ervoor dat de huiszwam zich snel kan verspreiden.

Wat zijn de oorzaken van huiszwammen?

Huiszwammen ontstaan in vochtige omgevingen. De huiszwam wijst met andere woorden op vochtproblemen in je woning. De groei van huiszwammen is te wijten aan twee mogelijke oorzaken.

Doorslaand of opstijgend vocht

Huiszwammen leven in vochtige omgevingen. Heeft je woning te kampen met huiszwammen, dan is de kans groot dat je te maken hebt met doorslaand of opstijgend vocht. Doorslaand vocht sijpelt je woning binnen via barstjes in je gevel of het dak. Opstijgend vocht is grondvocht dat via de binnenmuren naar boven dringt in je woning. De vochtplekken die zo ontstaan zijn de ideale broeihaard voor de huiszwam.

Vochtproblemen door condensvorming en gebrekkige ventilatie

Anderzijds kan je woning ook met vochtproblemen te maken krijgen door condensvorming. Wanneer je de badkamer of de kelder niet genoeg verlucht, kan de condens niet opdrogen en ontstaan er vochtplekken. Je kan die ongezonde condens gemakkelijk vermijden door voldoende te ventileren. Dat kan door af en toe een raam open te zetten of door een ventilatiesysteem te installeren.

Waarom moeten huiszwammen weggehaald worden?

Huiszwammen klinken misschien onschuldig, maar ze zijn wel degelijk schadelijk. Niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor je woning.

Huiszwammen zijn schadelijk voor je gezondheid

De huiszwam heeft nefaste effecten op je gezondheid. Vooral je longen ondervinden last van de huiszwam. Personen die veel tijd doorbrengen in ruimtes waar huiszwammen groeien of die sporen inademen, ondervinden ademhalingsproblemen. Die kunnen evolueren tot infecties aan de luchtwegen. Mensen met allergieƫn of astma moeten extra oppassen.

Huiszwammen tasten je woning aan

Ook je woning lijdt onder de huiszwammen. De huiszwam voedt zich namelijk met houtcellulose. De houten draagbalken in je woning worden daardoor zwakker. Wanneer huiszwammen niet behandeld worden, komt de stabiliteit van je woning in het gedrang.

Naast hout gedijen huiszwammen ook uitstekend op pleisterwerk en beton. Ook die materialen breken ze af. Huiszwammen kunnen zelfs door dikke betonnen muren groeien. Het is daarom erg belangrijk om huiszwammen in een vroeg stadium te behandelen. Er komen altijd afbraakwerken kijken bij de behandeling van de huiszwam. Hoe langer je wacht, hoe meer er afgebroken zal moeten worden.

Hoe worden huiszwammen bestreden?

Huiszwammen bestrijden is een serieuze klus. Het is eerst en vooral belangrijk om de huiszwammen en alle sporen te vinden. De zwammen zelf zijn zichtbaar, maar de kleine sporen kunnen zich makkelijk in andere delen van je woning nestelen en daar een nieuwe kolonie huiszwammen stichten. Een grondig onderzoek van de woning is daarom erg belangrijk.

Eenmaal alle huiszwammen en sporen gelokaliseerd zijn, kan de behandeling starten. Dat gaat vaak gepaard met afbraakwerken. Alle aangetaste delen moeten verwijderd worden. Daarna worden nieuwe materialen geplaatst die behandeld worden met een bestrijdingsmiddel tegen huiszwammen en andere schimmels.

Omdat huiszwammen wijzen op een onderliggend vochtprobleem, is het ook belangrijk om dat probleem bij de wortel aan te pakken. Dat is de enige manier om de huiszwam voor altijd uit je woning te verjagen.

Kan je zelf huiszwammen verwijderen?

Omdat huiszwammen grote problemen met zich meebrengen, is het belangrijk dat de huiszwam ook echt helemaal verwijderd wordt. Daarbij schieten huismiddeltjes tegen schimmels tekort. Het is van groot belang dat alle sporen weggehaald worden en alle aangetaste delen in de wonen vervangen en behandeld worden. Daar komen dus grote werken bij kijken.

Wie niet vertrouwd is met de huiszwam, zal hoogstwaarschijnlijk niet alle sporen weghalen en enkel de lichamen van de huiszwam verwijderen. Maar daar is het probleem natuurlijk niet mee opgelost. We raden je dan ook aan om de hulp van experten in te roepen. Contacteer ons gerust.