Vochtig hout? Let op voor houtwormen!

houtworm verdelger

Vochtig hout in je woning is extra gevoelig voor de houtworm. En de houtworm kan veel schade aanrichten. Is je dakgebinte aangetast door vocht en heb je te maken met een houtwormplaag? Nulli helpt je graag komaf maken met de houtworm.

Vochtig hout trekt de houtworm aan

De houtworm gedijt uitstekend in vochtig hout. Is het dak niet meer helemaal waterdicht? Dan moet je extra goed opletten of je geen houtwormen ziet. De houtwormkever produceert namelijk larven die het aangetaste hout in je woning stevig kunnen toetakelen.

Daarnaast trekt vochtig hout ook schimmels aan die op hun beurt schade aanrichten. Vocht moet je dus ten alle tijden voorkomen in je woning.

Hoe herken je een houtwormplaag?

Een houtwormplaag is niet altijd eenvoudig te herkennen. Je kan de houtwormen namelijk meestal niet met het blote oog waarnemen omdat ze zich in de kern van het hout bevinden. Bevindt er zich nat hout in je woning? Nodig dan een expert uit om de houtworm te kunnen uitsluiten.

Een houtwormkever wordt een centimeter groot en het duurt tot 10 jaar vooraleer de larve uitgroeit tot een volwassen houtwormkever. Dat is ook net waarom de houtworm zo schadelijk is. In dat decennium eet de houtworm een balk van maar liefst een halve meter op. Wanneer je woning met een houtwormplaag kampt, wordt het hout dus aan sneltempo opgegeten. We moeten je niet vertellen dat de schade dan enorm kan zijn.

Hoe ontstaat vochtig hout in mijn woning?

De houtworm wordt aangetrokken tot vochtig hout. De beste manier om een plaag van houtwormen tegen te houden is door vochtig hout te vermijden.

Om het hout in je woning droog te houden, moeten het dak en de gevel helemaal waterdicht zijn. De laag isolatie vormt een extra barrière tussen gure weersomstandigheden en het hout. Houtwormplagen komen vaker voor in oudere woningen die renovatiewerken zouden kunnen gebruiken. De dakpannen sluiten dan bijvoorbeeld niet meer naadloos aan waardoor de draagbalken nat worden en de houtworm aantrekken. Ook oude hoeves, een vochtige schuur en stallen krijgen vaker met de houtworm te kampen.

Tip: in Vlaanderen zijn vooral de gevels gericht naar het zuidwesten gevoelig voor de houtworm. Die vangen namelijk de meeste regen op.

Hoe kan de houtwormplaag behandeld worden?

Gelukkig kan een houtwormplaag relatief gemakkelijk behandeld worden. Hoe vroeger je de houtwormen opmerkt, hoe eenvoudiger de behandeling zal zijn en hoe minder schade er optreedt aan de houten structuren in je woning.

De houtwormen eten vooral van de kernen van houten draagbalken. Je kan houtwormen dus niet aan de oppervlakte van het hout behandelen met een of ander huismiddeltje. Onze experten van Nulli schieten je graag te hulp. We doen dat met een houtboor en een insecticide. Eerst moeten gaatjes geboord worden in de houten balken. Die worden dan opgevuld met buisjes waarin een insecticide zit. De buisjes spuiten het gif onder druk in het hout.

Daarna wordt ook de buitenkant van het houtwerk aangepakt. We verspreiden een effectief insecticide over de hele oppervlakte van de getroffen houten structuren. Ontdekken we dat bepaalde houten draagbalken al zwaar beschadigd zijn door de houtwormplaag, dan zullen die balken verstevigd moeten worden om de stabiliteit van je woning te kunnen garanderen.

Onze behandelingen zijn bijzonder effectief. Je kan er zeker van zijn dat je woning verlost is van de houtwormen.

Wat kan ik zelf doen tegen de houtwormplaag?

Zelf houtworm behandelen kan je dus niet, maar je kan wel voorkomen dat je woning getroffen wordt door een houtwormplaag. We geven je daarom graag enkele tips wanneer je vochtig hout opmerkt in je woning.

Wanneer het hout vochtig wordt door een lek of een onvolledig dak, zorg dan dat het hout beschermd wordt tegen het insijpelende regenwater. Hout in je woning moet altijd droog blijven.

Om te weten of de houtworm in het natte hout zit, sturen we een expert van Nulli naar je woning. Als de houtwormkevers aangetroffen worden, zal een behandeling opgestart moeten worden. Dat gebeurt beter vroeg dan laat.

Heb je een oud bijgebouw waar hout vaak nat wordt en het niet mogelijk is om het hout tegen de weersomstandigheden te beschermen, dan is het een slim idee om de houten draagbalken preventief te laten behandelen tegen de houtkever. Zo sluit je een houtwormplaag in de toekomst uit.

Opgepast: isolatie verbergt een houtwormplaag

Nog een laatste tip: isolatie kan een houtwormplaag verstoppen. Door de isolatie kan je mogelijk niet zien dat je dak niet meer helemaal waterdicht is en dat regenwater in aanraking komt met de houten draagbalken van je woning. Af en toe een visuele controle is dan ook een goed idee.