Schimmel in nieuwbouw? Hoe kan dat en hoe voorkomen?

schimmel in huis

Je spiksplinternieuwe nieuwbouwwoning is eindelijk af en begint stilaan als een echte thuis aan te voelen. En dan merk je plots schimmelvorming op. Dat wijst op een vochtprobleem. Vocht in huis associëren we vooral met oude woningen, maar ook een nieuwbouw kan met dat probleem kampen.

Hoe kunnen schimmels ontstaan in een nieuwbouw? En hoe kan je schimmelvorming voorkomen?

Schimmels wijzen op vochtproblemen

Alle schimmels hebben vocht nodig om te kunnen groeien. Wanneer je schimmel opmerkt in je nieuwbouwwoning, betekent dat dus dat je met een vochtprobleem kampt.

Vochtproblemen en de bijhorende schimmels ontstaan sneller dan je zou verwachten. Het is vooral belangrijk om te weten hoe je een vochtprobleem kan herkennen en voorkomen. Zo krijgen schimmels in je nieuwbouwwoning geen kans.

Hoe kunnen vochtproblemen ontstaan in een nieuwbouw?

Vochtproblemen in een nieuwbouwwoning, het is natuurlijk niet wat je verwacht. En toch komt het vaker voor dan je zou denken. Er zijn drie oorzaken.

Bouwvocht

Om te kunnen metselen met mortel, is water nodig. De muren van je woning zijn in het begin dus niet droog. Tijdens de werken zal het mogelijk regenen en dan worden je kersverse muren nat. Het is daarom belangrijk dat je muren in het begin kunnen uitdrogen. Ook al zien muren er meteen droog uit, toch is het mogelijk dat er zich vocht opgestapeld heeft. Bouwvocht is de belangrijkste oorzaak van vochtproblemen in nieuwbouwwoningen.

Condensatie

In natte ruimtes zoals de keuken of de badkamer ligt de relatieve luchtvochtigheid snel hoog. Na een warme douche of het bereiden van een maaltijd hangt er veel waterdamp in de lucht. Die waterdamp kan vervolgens neerslaan op de muren en het plafond en zo vormt zich condens. De waterdruppeltjes kunnen lokaal een vochtprobleem veroorzaken en schimmels aantrekken.

Koudebruggen

Ook koudebruggen kunnen vochtproblemen in de hand werken. De opgewarmde lucht binnenshuis kan dan in aanraking komen met een koude muur. Een bouwfout of slecht geïnstalleerde isolatie liggen ten grondslag aan dit soort condensproblemen. Na enige tijd kunnen zo vochtplekken op de muur of het plafond verschijnen.

Hoe lang moet je de muren laten drogen?

Om bouwvocht te vermijden, moet je je woning dus goed laten uitdrogen. Dat doe je door alle ruimtes vaak te verluchten. Hoelang je dat moet blijven doen, hangt af van woning tot woning. Je vraagt het beste om meer informatie aan de architect, de metselaars of de bepleisteraars zelf. We spreken in elk geval over maanden, niet over weken.

Hoe dikker het pleisterwerk, hoe langer de droogtijd. De vuistregel zegt dat elke centimeter pleister 1 maand moet drogen. Werd er slechts een dunne plamuurlaag aangebracht, dan reken je op een minimum van 3 à 4 maanden.

Om op zeker te spelen raden we je aan om minstens 6 maanden je woning goed te verluchten. Je wacht in tussentijd met schilderen en behangen. Zo zit het vocht niet gevangen in de muur en voorkom je schimmelvorming in je nieuwbouw. Geduld is een schone deugd!

Hoe kan je vochtproblemen in een nieuwbouwwoning voorkomen?

De beste manier om vochtproblemen in een nieuwbouw te voorkomen, is dus goed ventileren. Maar je kan nog meer doen.

Om schimmels door condens te vermijden en het drogingsproces te versnellen, is het aan te raden om je woning te verwarmen. Waterdamp zal zo niet neerslaan tegen de muren en het plafond en vocht in de muren zal sneller verdampen. Ook wanneer al het bouwvocht eenmaal opgedroogd is, blijft ventileren belangrijk. Het zorgt voor een gezonde leefomgeving en voorkomt condensatievocht. Schimmels kunnen zich dan niet vormen.

Koudebruggen en lekkages kan je voorkomen door gespecialiseerde vakmannen in te schakelen. Ben je zelf een handige harry? Laat je werk dan liever nakijken door een echte professional. Het kan je later veel kopzorgen (en geld) besparen.

Nulli verjaagt schimmels uit je nieuwbouwwoning

Heeft je nieuwbouwwoning last van schimmels? Dan helpen we je bij Nulli graag om de schimmels uit je huis te verjagen.
Ook als je woning last heeft van houtworm of huiszwam, kan je bij Nulli terecht. We verwijderen schimmels op een professionele manier en zorgen ervoor dat ze nooit meer kunnen terugkeren. Vraag je gratis diagnose aan, wij verdelgen met garantie!