Zijn schimmels in huis schadelijk voor zwangere vrouwen?

Schimmels zijn schadelijk voor iedereen. De sporen die schimmels produceren zijn giftig en brengen gezondheidsklachten met zich mee. Zwangere vrouwen behoren tot een risicogroep en zijn extra kwetsbaar. Om jezelf en je baby te beschermen is het dan ook belangrijk om schimmels zo snel mogelijk uit je woning te verjagen.

Welke gezondheidsklachten kunnen schimmels teweegbrengen? Hoe ontstaat die schimmel? En kan je zelf schimmels weghalen?

Zijn schimmels in huis gevaarlijk tijdens de zwangerschap?

Schimmels zijn schadelijk voor de gezondheid. Dat geldt voor iedereen, maar in het bijzonder voor zwangere vrouwen. Ook kinderen, ouderen en mensen die lijden aan astma of allergieƫn zijn extra kwetsbaar.

De schadelijke schimmels produceren sporen om zich te kunnen voortplanten. Ze zijn vooral gevaarlijk wanneer je ze inademt. Sommige soorten zijn giftig, andere zijn minder schadelijk. De gevaarlijke stoffen die schimmels produceren kunnen via je bloedbaan ook bij je baby terechtkomen. Schimmels in je woning en ben je zwanger? Dan is het dus opletten geblazen.

Welke gezondheidsklachten kunnen schimmels tijdens de zwangerschap veroorzaken?

Word je blootgesteld aan schimmels, dan kan je de volgende gezondheidsklachten verwachten:

  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Problemen bij de ademhaling
  • Irritaties aan de huid
  • Versterkte astmaklachten

Zwangere vrouwen behoren tot een kwetsbare groep die extra vatbaar is voor dergelijke klachten. Tijdens de zwangerschap moet je met andere woorden extra goed oppassen voor schimmels.

Let extra op voor rode en zwarte schimmels

De bekendste schimmels kunnen allerhande kleuren hebben. Je merkt ze meestal snel op en je roept het beste meteen professionele hulp in. Voor twee schimmelsoorten moet je echter extra oppassen.

Rode schimmels (Serratia Marcescens) kunnen heftigere reacties uitlokken. Vaak treden ademhalingsproblemen op, je krijgt verkoudheidsklachten en ook huiduitslag is niet abnormaal. Zwarte schimmels zijn het gevaarlijkst voor de gezondheid en in het bijzonder voor zwangere vrouwen. De zwarte schimmels produceren mycotoxine, een giftige stof die schadelijk is voor de gezondheid.

Hoe ontstaat schimmel in je woning?

Schimmels ontstaan door vochtproblemen in huis. In de meeste gevallen is condens de boosdoener. Er wordt dan niet genoeg verlucht waardoor de waterdamp in de lucht neerslaat op muren en plafonds. Er ontstaan zo waterdruppeltjes die uitgroeien tot een vochtplek. Het is de ideale broeihaard voor allerhande schimmels. Condens treedt vooral op in de keuken, de badkamer en de kelder. Ook opstijgend vocht en doorslaand vocht kunnen schimmels uitlokken.

De beste manier om schimmels in je woning, en de bijhorende gezondheidsklachten, te voorkomen is eenvoudig: ventileren, ventileren en nog eens ventileren. Door vaak te verluchten vervang je de vochtige lucht door nieuwe, droge buitenlucht. Condens kan zich zo niet vormen en schimmels kunnen zich niet voeden. Probleem voorkomen!

Kan je schimmels zelf behandelen?

Er zijn tal van huis-tuin-keukenmiddeltjes op de markt die schimmels zouden verjagen. Je lost met die middeltjes helaas het onderliggende probleem niet op: vocht in huis. Nadat je de schadelijke schimmels hebt weggehaald, blijft de vochtplek gewoon bestaan. Je bestrijdt enkel de symptomen van een schimmel, niet de oorzaak. In een mum van tijd zullen zich nieuwe schimmels vormen.

De beste oplossing tegen schimmels door condens is een goed werkend ventilatiesysteem. Een mechanisch ventilatiesysteem ventileert de ruimte continu zonder dat daarbij warmte verloren gaat. Je ademt dan altijd gezonde lucht in en schimmels krijgen de kans niet om zich te vormen.

Merk je schimmels op tijdens de zwangerschap? Dan is het extra belangrijk om de hulp van een professional in te schakelen. Zo bescherm je jezelf en je baby. Extra verluchten is tijdens de zwangerschap ook altijd een goed idee.

Schimmels weghalen is bovendien niet zonder risico. Indien je toch zelf schimmels behandelt, zorg dan voor beschermende kledij en een degelijk mondmasker.

Nulli verjaagt schadelijke schimmels uit je woning

Ben je zwanger of van plan om binnenkort het gezin uit te breiden? Dan is een schimmelvrije leefomgeving van groot belang. Bij Nulli helpen we je om schadelijke schimmels te verbannen uit je huis.

Heeft je woning last van huiszwam of houtworm? Onze experten beschikken over de nodige expertise om ook die problemen op te lossen. Hulp of informatie nodig? Vraag je gratis diagnose aan, wij verdelgen met garantie!