Is schimmel in huis echt zo ongezond? Wat zijn de effecten?

zijn zwammen in huis schadelijk voor de gezondheid

Schimmels in huis zijn ongezond. Ze kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken en allergieën uitlokken. Het is dan ook belangrijk om schimmels effectief te laten verwijderen en komaf te maken met de vochtproblemen die ten grondslag liggen aan de schimmelvorming.

Wat zijn de effecten van schimmels op het lichaam? Hoe ontstaat schimmel in je woning? En wat kan je doen om schimmels te verwijderen en te voorkomen?

Hoe schadelijk zijn schimmels?

Schimmels hebben een negatief effect op ons lichaam. Schimmels produceren sporen om zich voort te planten. Het zijn die sporen die gezondheidsproblemen veroorzaken wanneer je ze inademt. Vooral mensen die aan allergieën of astma lijden, een verzwakt immuunsysteem hebben of al ademhalingsproblemen hebben zijn kwetsbaar. Dat geldt ook voor kinderen.

Daarnaast zijn er ook aandoeningen die gelinkt worden aan schimmels in huis. We zetten de gezondheidsklachten die te wijten zijn aan schimmels hieronder op een rijtje.

Ademhalingsproblemen

Wanneer je de schadelijke schimmelsporen inademt, zullen die de longen irriteren. Schimmels produceren mycotoxines, een giftige stof die ademhalingsproblemen uitlokt. Je ondervindt dan vooral last van je longen, maar ook je neus en keel kunnen aangetast worden.

De schimmels kunnen ook ontstekingsreacties in de longen veroorzaken. Vaak lokken schimmelsporen ook hoofdpijn uit.

Allergische reacties

Personen kunnen bovendien allergisch reageren op de sporen die de schimmels produceren. Schimmels lokken dan een typische allergische reactie uit. Je kan last hebben van een verstopte neus, een loopneus, een kriebelende keel, niesbuien en geïrriteerde ogen.

Vooral astmapatiënten zijn extra gevoelig aan een allergische reactie op schimmelsporen.

Specifieke schimmelaandoeningen

Sommige schimmels zijn nog schadelijker dan andere schimmels. De aspergillus-schimmel veroorzaakt bijvoorbeeld ernstige ademhalingsklachten. Men spreekt dan van aspergillose, ook bekend als boerenlong. Wie sporen van die schimmel inademt, krijgt last van kortademigheid, hoestbuien en koorts. Er is dan een specifieke behandeling nodig met antischimmelmedicatie.

Wat zijn de oorzaken van schimmels in huis?

Om te kunnen groeien, moeten schimmels zich kunnen vestigen op een voedingsbodem die voldoende vochtig is. Schimmels gaan dan ook altijd gepaard met vochtproblemen in huis. Vochtige muren en plafonds hebben verschillende oorzaken.

Condensatieproblemen

Merk je schimmels op in de badkamer, de keuken of de wasplaats en bevinden de schimmels zich op het plafond of bovenaan de muur? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk met condensproblemen te maken. Wanneer de lucht te vochtig is, slaat waterdamp neer op muren en plafonds. Zo ontstaan heel lokaal vochtplekken die de ideale broeihaard voor schimmels vormen.

Opstijgend vocht of doorslaand vocht

Vocht kan ook opstijgen vanuit de ondergrond. De funderingen van je woning nemen dan vocht op. Dat water hoopt zich op en manifesteert zich na verloop van tijd als vochtplekken op de muur.

Daarnaast kan water mogelijk ook binnensijpelen via barstjes in de gevel of het dak. Dat doorslaand vocht leent zich ook uitstekend tot schimmelvorming.

Hoe kunnen schimmels verwijderd worden?

Er zijn heel wat huis-tuin-en-keukenmiddeltjes op de markt die beweren schimmels te kunnen verwijderen. Mogelijk heb je de schimmel al proberen te verwijderen met azijn- of citroenoplossingen of middeltjes uit een doe-het-zelfzaak. Je zal echter merken dat de schimmel na verloop van tijd terugkeert. Dat komt omdat de wortel van het probleem zo niet aangepakt wordt.

Schimmelvorming gaat hand in hand met vochtproblemen. Wanneer dat schimmelprobleem niet goed genoeg aangepakt wordt, blijven de ideale omstandigheden voor schimmels gewoon bestaan. Ze zullen dan ook steeds terugkeren.

Bij Nulli helpen we je voor eens en voor altijd komaf maken met schimmels. We verwijderen de schimmels op een professionele manier en doen dat met gespecialiseerde middelen. Zo kan je op beide oren slapen, want het vocht komt niet meer terug.

Tip: wil je toch zelf de schimmel eerst weghalen? Dan is het belangrijk om handschoenen, een veiligheidsbril en een mondmasker te dragen. Zo vermijd je contact met de schadelijke schimmelsporen.

Hoe kan je schimmels vermijden?

Gelukkig kan je schimmels ook vermijden. De meeste schimmelproblemen ontstaan door condensatie. Ventilatie is dan het sleutelwoord. Zorg ervoor dat vochtige ruimtes vaak verlucht worden. Zo wordt de vochtige lucht vervangen door droge, verse lucht en kan de waterdamp niet neerslaan.

Afrekenen met schimmels, houtworm of huiszwam?

Heeft je woning last van schimmels? We helpen je graag verder. We verwijderen de schimmels op een professionele manier zorgen er op die manier voor dat ze echt nooit meer kunnen terugkeren. Vraag je gratis diagnose aan, wij verdelgen met garantie!