Reigers verjagen bij de vijver? Tips en info om reigers te verjagen

reiger aan vijver

Als de trots van uw tuin de vijver is, bent u waarschijnlijk minder blij met een mooie reiger aan de oever. Er zijn gelukkig meer dan voldoende opties om op een diervriendelijke wijze de vissen in uw tuin te beschermen. Hoe u dat best aanpakt, leggen we hier uit.

Reigers aan uw vijver

Reigers gaan het vaakst op pad in de vroege ochtend, zodat ze ongestoord kunnen vissen. Dan bent u natuurlijk niet wakker, maar voor we de verschillende opties overlopen om uw vijver te beschermen, eerst wat informatie over reigers zelf.

Soorten reigers

De reiger is een beschermde vogel, met vier gekende soorten in Belgë. Je hebt de blauwe reiger met een zwarte band door het oog, die uitmondt in een kuif, een gele dolkvormige snavel en hoge bruine poten. De blauwe reiger is de meest bekende en algemene vertegenwoordiger van deze familie.

Verder heb je nog de purperreiger, die wat donkerder van kleur is dan de blauwe reiger en ook kleiner van formaat. Tot slot heb je nog de kleine zilverreiger en de grote zilverreiger: beiden sneeuwwitte van kleur, waarbij de grote zilverreiger dan gemiddeld 30 cm groter is dan de kleine.

Op vlak van voedsel eten reigers voornamelijk vissen en amfibieën. Vooral iets kleinere vissen zoals voorns, goudvissen en kleine koikarpers zijn een geliefkoosde maaltijd.

Reiger bij de vijver: overlast

Heeft een reiger uw vijver gevonden? Dan kunt erop rekenen dat hij bijna dagelijks passeert. Zoals gezegd gaan reigers liever voor vissen die kleiner zijn dan 20 cm, maar dat betekent niet noodzakelijk dat uw grotere vissen veilig zijn. Een dode koi op de oever vinden, die na het vissen te groot uitviel voor de reiger, is net zo erg als een lege vijver aantreffen.

Hoe reigers verjagen

Er zijn verschillende opties om de reigers bij uw vijver weg te houden en de kans bestaat dat u er een aantal zal moeten afwisselen om er blijvend voor te zorgen dat de reigers wegblijven.

Dit zijn ze:

  • Vijvernetten
  • Kunstreiger
  • Schrikdraad
  • Bewegingsdetectie
  • Ultrasone verjaging
  • Honden

Vijvernetten

Niet altijd de mooiste oplossing, maar wel vrij eenvoudig: een net over uw vijver spannen. Zolang uw vijver niet te groot is, is dat heel haalbaar en in de herfst vangt zo’n net ook bladeren op.

Tip: span ook voldoende van de oever af, zodat de reiger niet tot bij het water kan komen.

Kunstreiger

Zoals de meeste dieren hebben reigers ook hun eigen territorium. Zo zal er normaal gezien ook nooit meer dan één reiger aan uw vijver staan. Daarom kan het helpen om een kunststofreiger te plaatsen, zodat de passerende reiger denkt dat dit stukje grond al bezet is.

Het grootste nadeel van een kunstreiger is dat het effect maar tijdelijk is. Al snel went de reiger aan zijn kompaan en zal het hem niet langer afschrikken. Bovendien is het in de winter, wanneer het eten schaars is, wel mogelijk dat meerdere reigers rond dezelfde vijvers en plassen gaan samentroepen.

Tip: verplaats de kunstreiger regelmatig. Zo verlengt u het afschrikeffect.

Schrikdraad

Deze methode is enkel mogelijk indien uw vijver diep genoeg is, waardoor de reiger niet in uw vijver zelf kan staan. Is dat het geval, dan kunt u de rand van de vijver voorzien van draden met belletjes of – in sommige gevallen – met elektriciteit afspannen. De reiger schrikt van het geluid of van de schok en vertrekt.

Bewegingsdetectie

Een systeem dat iets meer afstelling vereist, is het installeren van afschrikkingssystemen op basis van bewegingsdetectie. Dat kan een geluid zijn, een lichtflits tot zelfs waterstralen, afhankelijk van het budget en mogelijkheden van uw tuin.

Hond

Misschien een evidente manier, maar een hond werkt vaak ook. U hoeft het niet altijd ver te zoeken.

Tip: zorg ervoor dat de hond uit zichzelf in de tuin geraakt en heel wat reigers zullen na hun tijd hun geluk elders beproeven.

Ultrasone verjaging

Voor bepaalde vogels is ook ultrasone verjaging mogelijk. Daarbij wordt een akoestisch signaal uitgestuurd dat niet hoorbaar is voor de mens, maar wel door vogels.

Reigers bij uw vijver wegjagen

Doordat er zoveel uiteenlopende oplossingen zijn voor het weren van reigers, komen we liever eerst eens langs voor een gratis analyse. We bekijken samen met u welke optie het beste past bij uw tuin.

Last van reigers? Contacteer ons.