Volg ons:

Houtwormbestrijding

Home Condensbestrijding in Aalst
Vraag uw
gratis diagnose
Contacteer ons voor een vrijblijvende gratis analyse.
Bel 0800 360 70

Condensbestrijding in Aalst: onze oplossingen voor ventilatie en tegen schimmels

Condens in huis is allesbehalve onschuldig. Merk je dat de ramen van de slaapkamer elke ochtend bedekt zijn met condens? Of blijft de vochtige lucht in de badkamer of de keuken altijd lang hangen? Dan krijg je mogelijk met vochtplekken en schimmelproblemen te maken. Condensbestrijding kan die vervelende problemen voorkomen. Een goed ventilatiesysteem is het beste wapen in die strijd tegen condens. Wil je condens bestrijden in je woning in Aalst, lees dan vooral verder.

Hoe ontstaat condens in mijn woning in Aalst?

Condens ontstaat wanneer we bijvoorbeeld een warme douche nemen en koken in de keuken. Er komt dan op korte tijd veel waterdamp terecht in de lucht. Wanneer er onvoldoende geventileerd wordt, slaat de waterdamp neer op koude oppervlaktes. Condens ontstaat dus door een gebrek aan ventilatie.

Je kan met condens te maken krijgen in je woning in Aalst wanneer je geen ventilatiesysteem hebt of wanneer het ventilatiesysteem te zwak is om alle waterdamp tijdig af te voeren. Mogelijk is je woning ook erg goed geïsoleerd en zijn er te weinig ventilatieroosters. De luchtvochtigheid in de woning is dan permanent te hoog, met condens tot gevolg.

schimmel in huis

Wat zijn de gevolgen van condens?

Condensvorming is op zich moeilijk te vermijden. Iedere keer wanneer je warm water gaat gebruiken, ontwikkelt zich waterdamp en die waterdamp blijft even in de lucht hangen.

De relatieve luchtvochtigheid stijgt dan. De waterdamp in de lucht komt in aanraking met koude oppervlaktes zoals muren, ramen en spiegels en slaat bijgevolg neer.  Het gevolg: waterdruppeltjes op het oppervlak.

Bij voldoende ventilatie gaan de druppels uiteraard snel opdrogen en is er geen probleem, maar wat als dat niet het geval is?

Vochtproblemen

Wanneer er lange tijd onvoldoende geventileerd wordt, gaan de waterdruppels zich blijven opstapelen en op den duur in het oppervlak gaan dringen.

Water zoekt immers altijd een uitweg. Bij een normaal geventileerde ruimte gaat de condens via de lucht weg, als dat niet het geval is, gaan de druppels in de muren, kozijnen, etc. beginnen doordringen en vochtplekken veroorzaken.

Schimmels

Dat soort lokale vochtplekken vormt de ideale habitat voor schimmels. En daar schuilt het grootste probleem van condens. Wanneer de vochtige lucht niet ververst wordt, kunnen er zich makkelijk schimmels ontwikkelen op de vochtplekken.

Schimmelsporen grijpen zich vast op pleisterwerk, gordijnen of gips en groeien snel. Die schimmels zijn niet alleen een doorn in het oog, maar ook schadelijk voor je gezondheid. Veelal duikt er zwarte schimmel op. In zware gevallen kan je te maken krijgen met huiszwam of kelderzwam in vochtige oude kelderruimtes.

Met condensbestrijding worden lokale vochtproblemen en de bijhorende schimmels uit de woning verjaagd. Condens mag de kans niet krijgen om neer te slaan en druppeltjes te vormen.

gratis analyse schimmel in huis

Hoe bestrijden wij condens in Aalst?

Condensbestrijding kan dus vocht- en schimmelproblemen voorkomen. Het is dan ook belangrijk om condens te bestrijden in Aalst. Maar hoe pakken we dat aan?

Om condens te bestrijden hoef je de grove middelen niet boven te halen. Ventilatie is de sleutel tot een vochtvrije woning in Aalst.

Zet ramen elke dag even open om verse buitenlucht binnen te laten en waterdamp naar buiten te jagen. In de zomer doen de meeste mensen dat, maar in de winter blijven ramen en deuren meestal dicht.

De installatie van een goed werkend ventilatiesysteem is de beste manier om condens te bestrijden in je woning. Wanneer ramen openen alleen niet volstaat. Een mechanisch ventilatiesysteem werkt met een centrale pomp en ventilatieroosters.

De vochtige lucht wordt uit de woning gezogen en vervangen door verse, drogere buitenlucht. De ventilatie gebeurt dag en nacht en dat zonder warmteverlies. Vochtplekken en schimmels krijgen dan geen kans.

Wij helpen u zowel bij het verwijderen van eventuele schimmels als bij het installeren van een passende ventilatie in regio Aalst.

Hoe kan je zelf condens en schimmels voorkomen?

Het antwoord is eigenlijk al gegeven: condens, en de bijhorende vocht- en schimmelproblemen, voorkom je door altijd goed te ventileren.

Merk je dat het slaapkamerraam in de ochtend vaak aangedampt is? Of blijft vochtige lucht lang hangen in de keuken na het koken? Dan raden we je aan om een mechanisch ventilatiesysteem te laten installeren. Er wordt dan te weinig lucht ververst in je woning, met alle gevolgen van dien. Af en toe de ramen openzetten kan iets doen, maar structureel wordt het probleem zo niet opgelost.

Wanneer je tijdig aan condensbestrijding in Aalst doet, ben je schimmels te snel af. Een goede ventilatie vermijdt bovendien niet alleen vocht- en schimmelplekken, maar verbetert ook de luchtkwaliteit in het algemeen. Dat is goed voor je productiviteit, creativiteit en verhoogt de kwaliteit van je slaap.

Nog een tip: ook in de winter is het verstandig om je ramen even open te zetten en zo preventief aan condensbestrijding te doen. De verse buitenlucht warmt trouwens ook veel sneller op dan vochtige lucht. Het is met andere woorden een fabeltje dat je meer moet stoken wanneer je ventileert.

Condensbestrijding om schimmels te voorkomen in Aalst?

Merk je vaak condens in je woning in Aalst? Of hebben de condensproblemen zich al vertaald in vochtplekken en schimmels? Dan is het tijd voor condensbestrijding. Vraag je gratis diagnose aan, wij werken met garantie! Contacteer ons hier.

Afrekenen met condens of schimmels?
Vraag uw gratis diagnose aan, wij lossen de problemen op met garantie !