Moet je zonnepanelen beschermen tegen vogels? Tips en methodes

Zonnepanelen beschermen tegen vogels

Vogels schuilen graag onder je zonnepanelen en bouwen er hun nesten. Die vogels veroorzaken echter niet alleen overlast, maar verlagen ook het rendement van je zonnepanelen en kunnen voor schade zorgen. En dat voel je aan het einde van de rit in je portemonnee.

In dit artikel leggen we je uit waarom je zonnepanelen moet beschermen tegen vogels en hoe je dat kan doen. Zo ben je er zeker van dat je zonnepanelen optimaal kunnen presteren.

Waarom nestelen vogels zich onder zonnepanelen?

Zonnepanelen vormen een uitstekende schuilplaats voor vogels. Ze zijn er beschermd tegen gure weersomstandigheden en bevinden zich hoog en droog boven de grond. De zonnepanelen zijn bovendien een goede plek om een nest te bouwen.

Maar vogels zijn niet goed voor jou als zonnepanelenhouder. Je zonnepanelen beschermen tegen vogels is dus de boodschap.

Waarom zonnepanelen beschermen tegen vogels?

Zonnepanelen en vogels, het is geen gouden duo. Hieronder zetten we de redenen waarom je zonnepanelen moet beschermen tegen vogels op een rijtje.

Verlaagd rendement

De belangrijkste reden is dat vogels het rendement van je zonnepanelen verlagen. Vogels onder de zonnepanelen, en dan vooral hun nesten, zorgen ervoor dat de warmte minder goed kan ontsnappen. De zonnepanelen worden warmer en dat is niet optimaal voor het rendement.

Schade aan de zonnepanelen

De vogels kunnen natuurlijk ook schade aanbrengen. Vooral de elektrische bekabeling loopt gevaar. Er kunnen in het ergste geval breuken in de elektrische kabels ontstaan. Bij oude zonnepanelen zonder beveiligingssysteem ontstaat er zo brandgevaar. Moderne zonnepanelen zijn beschermd tegen kabelbreuk, maar je installatie moet dan wel hersteld worden en daar komen kosten bij kijken.

Overlast

Vogels veroorzaken behoorlijk veel overlast. Vaak zullen vogels die een nest bouwen onder je zonnepanelen meerdere weken aanwezig zijn. Ten eerste veroorzaken duiven en andere vogels geluidsoverlast. Daarnaast kunnen vogels je zonnepanelen bekladden met uitwerpselen. Dat is niet alleen een doorn in het oog, maar ook niet goed voor het rendement van je zonnepanelen. Tot slot blijft het nest achter op het dak nadat de kleine vogeltjes uitgevlogen zijn.

Extra kosten

Vogels onder de zonnepanelen brengen, naast de overlast, ook kosten met zich mee. Mogelijk moet de bekabeling hersteld worden, het nest moet weggehaald worden en de zonnepanelen hebben nood aan een onderhoudsbeurt. En dat alles naast het verlaagde rendement, wat je ook enkele tientallen euro’s kan kosten.

Hoe kan je de zonnepanelen beschermen tegen vogels?

Gelukkig kan je de zonnepanelen snel en eenvoudig beschermen tegen vogels en de overlast die ze met zich meebrengen.

Dat kunnen we bij Nulli met behulp van een vogelschroot. Dat zijn dunne pinnen die een rooster vormen. De ruimte tussen het dak en de zonnepanelen wordt zo helemaal afgeschermd. De vogelschroot vormt een soort hekken waardoor vogels zich niet meer onder de zonnepanelen kunnen nestelen. Dat soort vogelwering kunnen we installeren op elk type zonnepaneel en elke soort dakpan. Het is een efficiënte manier om je zonnepanelen te beschermen tegen vogels.

De voordelen van vogelwering op je zonnepanelen op een rijtje

Vogelwering op de zonnepanelen is snel, eenvoudig en voorkomt heel wat problemen. We sommen de voordelen van vogelwering op de zonnepanelen nog eens op:

  • Het rendement van de zonnepanelen blijft optimaal
  • Vogels kunnen de zonnepanelen op je dak niet beschadigen
  • Je hebt niet langer last van de geluidsoverlast en de uitwerpselen die vogels op je dak met zich meebrengen
  • De vogelwering is makkelijk en snel te installeren

Nulli voorkomt problemen met je zonnepanelen door vogels

Wil je een verlaagd rendement en schade aan je zonnepanelen voorkomen, dan moet je de zonnepanelen beschermen tegen vogels. Nulli maakt jouw zonnepanelen helemaal vogel-proof. Zo geniet je het hele jaar door van een optimaal rendement. Contacteer ons vrijblijvend.